Ingemar samlar på allt från skrot till festivaler

Kultur & Nöje 2009-08-24 | Uppdaterad 2009-08-24

Vi ska åka och träffa "Ingemar i Uråsa". Eller "Ingemar i Säljeryd". Det handlar alltså om Ingemar Karlsson, den ekologiske grönsaksodlaren, Emmauschauffören, Kafé de luxe-garderobiären, glädjespridaren och festivalfixaren. Sedan drygt tio år äger han två hus, varav det ena mest tjänar som festivalplats en gång om året. Det är där vi träffar Ingemar, på plats i Säljeryd, en vecka innan den tionde Säljerydsfestivalen drar igång.


FAKTA

På gång för Ingemar Karlsson
Framför allt är det tioårsjubilerande Säljerydsfestivalen, den 26–29 augusti i Säljeryd några mil söder om Växjö. Festivalen innehåller musik inom alla genrer – rock, reggae, progg, folk. Bland annat spelar Roots Alliance, Salouh, Helene Bohman Blomqvist, Liv & lust-bandet, Åskar, Lemonbird, Alvaret, Tribe Vibes, La Peregrina, Twisters, Pikkadolls, Kalle Tann, Hyper Plastic, Franike Lees, Guirola, Jonas Åkerlund och Fnall. Dessutom blir det öppen scen, camping, filmvisning, fotoutställning, loppis, tai-chi, laserkonst och barnhörna.
I september ordnar han loppis på helgerna i Säljeryd
Tidigare kulturbyggare: Patrik Hörberg, Åsa Johannisson, Dorota Siuda.

LäS MER


– Välkomna till Sveriges sämsta festivalplats, säger Ingemar glatt. Han syftar på att festivalen ligger precis invid vägen, men det har ju funkat i tio år, så varför inte även i år?
Denna krispigt klara och soliga augustidag har Ingemar och ytterligare tre festivalarbetare från arrangerande kulturföreningen Liv och lust ett dagsverke med att röja gräs, bygga upp hus, flytta dass och röja ut grejer. Mitt på gården bakom det faluröda 1850-talshuset står ett trädgårdsbord som tjänar som festivalkontor. Post it-lappar, affischer och block med kontaktuppgifter till alla artister som ska komma och spela ligger utspridda på bordet.
- Varje festival är den sista. Men i år har jag bestämt mig. Nästa år blir det paus för mig - jag blir bara med som deltagare nästa år. Det är av familjeskäl, det tar så mycket energi och kraft det här.
För även Ingemar Karlsson, som de flesta känner som mannen med det breda leendet, kan tycka att det blir för mycket ibland. Nu har han lovat sig själv och familjen att koncentrera sig på annat – som att jobba, sköta huset och vara med familjen. Fyra av hans sex barn bor hemma och det finns alltid något att göra.
Ingemar känner sig lite obekväm i rollen vi har gett honom - som en kulturbyggare som förtjänar att lyftas fram. Själv vill han helst fokusera på festivalen och alla fantastiska musiker som kommer till Säljeryd nästa vecka.
- Riktig kulturbyggare blir jag inte förrän efter den 1 september. Det är då jag börjar bygga om hemma på huset!
För en så där tio år sedan gjordes en dokumentär om Ingemar som sändes i tv. Där skildrades Ingemars och hans familjs liv hemma i Uråsa, där ledorden var miljötänkande, gemenskap och ett alternativt sätt att leva. I trädgården stod en tipi och det var mycket folk överallt. Att kalla Ingemar för hippie låg nära till hands.
– Men jag gillar inte beteckningar på det viset. Det är klart att fred, kärlek och förståelse, det är ju bra, men det räcker så.
Ingemar är uppvuxen i Häradsbäck. Hans pappa hade lanthandeln i byn.
– Och jag blev Häradsbäcks första mods.
Ingemar berättar om sin gröna parkas, som han prydde med gruppnamn som Rolling Stones, Animals och Pretty Things. Han åkte på mängder av konserter. Pratar om Osbys Klubb 23 där Peps Persson spelade.
Efter gymnasiet började Ingemar jobba på Ikeas kundtjänst. Sedan flyttade han till Lund, jobbade inom sjukvården, öppnade diversehandel i Malmö. I Lund fastnade han för proggmusikrörelsen och engagerade sig i en kulturförening som ordnade konserter och en stor festival 1974 - Öppen park. Affischen med bandnamn som Kebnekajse, Samla mammas manna, Risken finns, Karl P Dal och Peps Blodsband hänger på en vägg inne i huset i Säljeryd.
– Det kom 10 000 personer. Vi hade inga stängsel och det var sol och gemenskap, säger Ingemar stolt.
Så småningom återvände han till Småland. Till Växjö och ett jobb på Quidings bokhandel. 1980 köpte han den gamla lanthandeln i Uråsa och flyttade ut på landet. Han säger att det var lätt att komma in i bygemenskapen.
- Jag blev bokhandlaren som började bada. Det finns en bastu i Uråsa där alla träffas, numera är jag till och med andelsägare i bastun.
I Uråsa började Ingemar att odla. Giftfritt förstås. Det som han och familjen inte behövt själva har de sålt i den gamla lanthandeln. Miljötänk är inget nytt påfund för Ingemar.
- Jag har alltid varit återanvändare. Har aldrig haft sophämtning utan sorterat och återanvänt allt.
Han skrattar lite åt sig själv, att han verkligen inte kan slänga någonting.
- Det har blivit lite för mycket. Så nu i september kommer jag att ha loppis här i Säljeryd varje helg för att sälja av lite.
Men först är det fullt fokus på årets Säljerydsfestival. Ingemar började ordna festival hemma på Trottagården i Uråsa på 1980-talet. Det växte snabbt och när det kom 3 000 personer blev det lite för mycket. Uråsagrannarna Nils och Gustav Hector tog över och ordnade Uråsafestivalen på flera andra ställen i byn till och med 1999. Sedan tog Säljerydsfestivalen över. I år är den större än någonsin.
- Jag tror att det är runt 140 band som hört av sig och velat spela. Och jag har väldigt svårt att säga nej.
Resultatet har blivit en fyra dagar lång festival, som börjar nu på onsdag och slutar på lördag, där över 70 olika band och artister spelar på fem olika scener.
Årets festival heter Alla träd har samma rot. Så heter också det psykedeliska proggbandet Stenblommas skiva från 1974 – 1970-talets bästa enligt Ingemar. Så festivalen blir en hyllning till det albumet och till det budskapet. Som lök på laxen kommer också Helene Bohman-Blomqvist från Stenblomma och blir festivalens huvudattraktion. Ingemar beskriver det som magiskt när de fick kontakt på Myspace.
– Hon tyckte att det var smickrande att festivalen hette så och kom gärna och spelade.
Att skapa Säljerydsfestivalen skiljer sig lite från att lägga upp planeringen för säg, Hultsfredsfestivalen. Det handlar inte om att komponera ihop en bandkompott som lockar maximalt med "rätt" publik.
– Vilka som spelar bygger på relationer vi har i föreningen och på de som hör av sig. Ändå håller det så fruktansvärt hög klass. Det är så många bra musiker.
I år spelar många av Växjös viktiga lokala band, som Tribe Vibes, Salouh, Hyper Plastic, The Hurry and the No Knows, Lemonbird och så vidare. Plus många inresta utifrån. Ingemar visar runt på gården var scenerna kommer att ligga i år. Stoltast är han när han pekar på den stora scenen i ladan där Melody Club och Svenska Akademien spelat, "och där i hörnan sjöng Ola Salo".
Jo, allt har sin början, och alla träd har samma rot.Kommentarer


Kultursvepet vecka 51

Kultur & Nöje [Uppdaterad 2014-12-16]

Vad händer i veckan? Kultur- och nöjesredaktör Marie Fransson ger dig tips om kulturlivet i Kronobergs län.

 


TV: Sista Hobbit-filmen lockade hängiven publik

Nyheter [Uppdaterad 2014-12-10]

23:59 natten till onsdag var det premiär för den sista delen i trilogin om The Hobbit. Femhäraslaget som filmen heter lockade en stor och hängiven publik till Filmstaden i Växjö.

 


TV: Rock'n'roll i Småland

Nyheter [2014-12-09]

Rock, punk, dansband och mycket mer. Den nya boken Tusen och en natt berättar om 1900-talets nöjesliv i Kronoberg.

 


huvudnyheter just nu

Smålandsposten sätter färg på julen

Nyheter [Uppdaterad i går 17:02]

När rondellerna i Växjö blev utan julpynt ryckte Smålandsposten och vår inredare Erica Hörberg ut. De färgsprakande granarna i Linnérondellen föll förbipasserande i smaken.

 


TV: Han såg sin bil brinna

Växjö [Uppdaterad i går 12:19]

Under natten till torsdagen har ett miljöhus och många bilar brunnit på Sommarvägen i Växjö. Abbas Mehdi väcktes av sin fru och från balkongen kunde de se när deras bil brann.

 


Kultur & Nöje

TV: Kultursvepet vecka 50

Kultur- och nöjesredaktören Marie Fransson ger dig tips om vad som händer i veckan.

 


Senaste kultur- och nöjesnyheterna från TT

Mest läst på Nöje & Kultur senaste veckan


Nyheter

TV: Smålandsposten Nära 18 december

Nyheter från länet ser du i torsdagens nyhetssändning.

 

Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Ingen succé för Attefallshusen - än • Julpyntad rondell i neon • Musikaliska talanger rev ner applåder • Inblicksintervjun: Charlotta Svanberg Motor: Fler cyklister dör i trafiken • Uppvidinge: Satsning på säkerhet Älmhult: Bland molnen med en flygkonstnär Alvesta: Nya vägen minskar avstånden • Personligt: Detlef Quast 70 år • Krönikan: Linéa Helge: Musik ger mig ångest

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Nyheter

Lucia från Växjö domkyrka

Smålandsposten sände direkt från Katedralskolans luciatåg i domkyrkan i Växjö på lördagen. Se sändningen i efterhand här.

 

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Nyheter

Ingen jul utan tomte och julgran

Smålandspostens tomte visar upp barnens teckningar och pratar med en julgransexpert!

 

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr