Owe, 82 öser på

Musik 2011-10-24 | Uppdaterad 2011-10-24entertainer Det det skarpa berättandet mellan låtarna gjorde konserten intressant.

FAKTA

OWE THÖRNQVIST
Plats: Växjö konserthus
Publik: 300
Längd: 60+75 minuter


En del politiker anser det nödvändigt att vi måste jobba till en ålder av 67 eller kanske till och med 69 år för att pensionssystemet inte ska rasa samman. Ur den synvinkeln är Owe Thörnqvist, 82 år ung, ett verkligt föredöme. Han visar också med all önskvärd tydlighet att det inte på något vis finns någon naturlag som säger att man måste bli gaggig när man uppnår en så aktningsvärd ålder. Tvärtom visar kvällen att det är det skarpa berättandet mellan låtarna som gör konserten intressant.
Innan huvudpersonen själv kommer in på scen presenterar hans orkester sig med ett potpurri av instrumentala versioner av några av hans allra mest kända hitlåtar som Rumba i engelska parken, Varm korv boogie, Dagny och Titta titta. Modigt nog väljer Thörnqvist under resten av kvällen att basera den största delen av showen på mycket av sitt senare material och det av hans äldre som är lite mindre känt, vilket betyder att alla de nyss nämnda låtarna utom Rumban får stryka på foten. Detta trots att showen visar sig bli en bra bit över två timmar lång.
Med den fantastiskt duktige basisten och kapellmästaren Johan Granströms tajta och svängiga band och Thörnqvist myckna användande av sitt munspel får ­stora delar av repertoaren en ofta soulbluesig ­Svante Thuresson-inramning som i den inledande Ebajaba eller den mot slutet vädrade Korvblues. Andra låtar som är av mer berättande karaktär, som barndomsminnena och cowboylekarna i Slim McCluskey, landar mer någon slags svenskcountry à la Alf Robertsson.
Kanske är det åldern som dikterar denna inriktning mot något mer moget och mindre galenpanneaktigt, kanske är det de senaste årens myckna turnerande som gjort att Thörnqvist kräver mer av sig själv än att bara bjuda på det mest förutsägbara varje gång.
Helt utan igenkänningsfaktor lämnas dock inte publiken och låtar som Svartbäcken ros, På festplatsen och Diverse julboogie, som räknas som den första rocklåten som skrevs i Sverige, drar ner lite extra applåder även om Konserthusets tak är utom all fara att lyfta denna kväll.
Trots att Owe Thörnqvist är 82 år så ser det inte ut som om detta nödvändigtvis skulle behöva bli hans sista turné. När han och bandet går av efter två timmars uppträdande lyckas publiken klappa in dem för ett par extranummer. Loppan må vara en klassiker som har en fantastisk förmåga att bita sig fast, men någon speciellt bra låt är det inte. Då är det tur att häradsbetäckarhymnen Torsten på skorsten tillåts avsluta på en bra mycket bättre not med lite wham-a-dam-bam, skid-de-ly boom boom!Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Astrid - En saga om Sverige

Kultur & Nöje [Uppdaterad 2015-01-22]

Det blir tre premiärer på Regionteatern Blekinge-Kronoberg under våren. I Astrid - En saga om Sverige får vi följa vår stora nationalikon, Astrid Lindgren genom hennes liv.


 


Kultursvepet vecka 3

Nyheter [2015-01-13]

Det blir bland annat nyheter om Ola Salo och tips om kanadensisk film som visas i Växjö av hyllad 25-åring. Men också om klassisk musik och jubileumsår på Ljungbergmuseet.

 


huvudnyheter just nu

TV: Polisen visar stöldgods

Nyheter [Uppdaterad i dag 09:46]

Flera män misstänks nu för villainbrott där en mängd smycken, mobiler och surfplattor har stulits. Nu söker Kronobergspolisen efter de rätta ägarna.

 


TV: Smålandsposten Nära 27/1

Nyheter [Uppdaterad i går 16:53]

Polisen letar efter ägare till stöldgods. Ljungby kommun tar över bygget av arenan. 20-åring åtalas för misshandel av sin pappa. Det kommer blir svårt att hitta automater där man kan betala p-avgiften med mynt nästa år.

 


Konst-, Scen-, musik- och skivansvarig

Marie Fransson
marie.fransson@smp.se
Telefon: 0470-770 479Senaste bokrecensionerna

VISA:

Senaste spelrecensionerna

VISA:

Nyheter

TV: Kultursvepet vecka 4

 

Senaste kultur- och nöjesnyheterna från TT

Mest läst på Nöje & Kultur senaste veckan


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.