Owe, 82 öser på

Musik 2011-10-24 | Uppdaterad 2011-10-24entertainer Det det skarpa berättandet mellan låtarna gjorde konserten intressant.

FAKTA

OWE THÖRNQVIST
Plats: Växjö konserthus
Publik: 300
Längd: 60+75 minuter


En del politiker anser det nödvändigt att vi måste jobba till en ålder av 67 eller kanske till och med 69 år för att pensionssystemet inte ska rasa samman. Ur den synvinkeln är Owe Thörnqvist, 82 år ung, ett verkligt föredöme. Han visar också med all önskvärd tydlighet att det inte på något vis finns någon naturlag som säger att man måste bli gaggig när man uppnår en så aktningsvärd ålder. Tvärtom visar kvällen att det är det skarpa berättandet mellan låtarna som gör konserten intressant.
Innan huvudpersonen själv kommer in på scen presenterar hans orkester sig med ett potpurri av instrumentala versioner av några av hans allra mest kända hitlåtar som Rumba i engelska parken, Varm korv boogie, Dagny och Titta titta. Modigt nog väljer Thörnqvist under resten av kvällen att basera den största delen av showen på mycket av sitt senare material och det av hans äldre som är lite mindre känt, vilket betyder att alla de nyss nämnda låtarna utom Rumban får stryka på foten. Detta trots att showen visar sig bli en bra bit över två timmar lång.
Med den fantastiskt duktige basisten och kapellmästaren Johan Granströms tajta och svängiga band och Thörnqvist myckna användande av sitt munspel får ­stora delar av repertoaren en ofta soulbluesig ­Svante Thuresson-inramning som i den inledande Ebajaba eller den mot slutet vädrade Korvblues. Andra låtar som är av mer berättande karaktär, som barndomsminnena och cowboylekarna i Slim McCluskey, landar mer någon slags svenskcountry à la Alf Robertsson.
Kanske är det åldern som dikterar denna inriktning mot något mer moget och mindre galenpanneaktigt, kanske är det de senaste årens myckna turnerande som gjort att Thörnqvist kräver mer av sig själv än att bara bjuda på det mest förutsägbara varje gång.
Helt utan igenkänningsfaktor lämnas dock inte publiken och låtar som Svartbäcken ros, På festplatsen och Diverse julboogie, som räknas som den första rocklåten som skrevs i Sverige, drar ner lite extra applåder även om Konserthusets tak är utom all fara att lyfta denna kväll.
Trots att Owe Thörnqvist är 82 år så ser det inte ut som om detta nödvändigtvis skulle behöva bli hans sista turné. När han och bandet går av efter två timmars uppträdande lyckas publiken klappa in dem för ett par extranummer. Loppan må vara en klassiker som har en fantastisk förmåga att bita sig fast, men någon speciellt bra låt är det inte. Då är det tur att häradsbetäckarhymnen Torsten på skorsten tillåts avsluta på en bra mycket bättre not med lite wham-a-dam-bam, skid-de-ly boom boom!Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


TV: Höstens teaterpremiärer

Nyheter [Uppdaterad i går 15:32]

Regionteatern Blekinge Kronoberg har två premiärer under hösten. Den ena är Henrik Ibsens "En folkefiende", och den är andra är baserad på Tage Danielssons texter och sånger. Även om texterna skrev på 1880-talet och 1970-talet är ämnena aktuella än i dag.

 


TV: Glada Hudik om allvarligt ämne

Nyheter [2014-09-22]

Glada Hudik-teatern spelar för för fullsatta konserthus i Växjö på måndagen och tisdagen. Det är Trollkarlen från Oz som visas i en modern version.

 


TV: Lyckad glasresa till Kina

Kultur & Nöje [Uppdaterad 2014-09-17]

350 000 kineser har sett det småländska konstglaset under sommaren. Nu är glaset hemma i Växjö igen och håller på att packas upp.

 


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 30 september

Nyheter [Uppdaterad i går 16:50]

Lokala nyheter från Smålandsposten Nära. I tisdagens sändning om Växjös inventering av träd i staden, vi går på Regionteaterns släpp av höstens premiärer och så träffar vi 90-åringen som tränar två gånger i veckan.

 


TV: Charlotte och Pamilljah klarade VM-distansen

Nyheter [2014-09-29]

Charlotte Tillman och Pamilljah lyckades fullfölja distansen vid unghäst-VM i Slovakien. Ekipaget från Rockatorp kom på 18:e plats.

 


Konst-, Scen-, musik- och skivansvarig

Marie Fransson
marie.fransson@smp.se
Telefon: 0470-770 479Senaste bokrecensionerna

VISA:

Senaste spelrecensionerna

VISA:

Senaste kultur- och nöjesnyheterna från TT

Mest läst på Nöje & Kultur senaste veckan


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Benny Johansson kan bli ny borgmästare efter Nils Posse • Skolelev blev utsatt för grova kränkningar på nätet • Äggfri kost i skolan • Alvesta: Mopedveteraner besökte Högåsen • Älmhult: Ja till ombyggnad av Liljebackens förskola • Svårt att få stopp på stor vattenläcka • Uppvidinge: Spännande höstprogram på Studieförbundet Vuxenskolan • Tingsryd: Idekullas nior bjöds på smålänskt mörker Lessbo: Glasbranschen lägger upp strategin • Personligt: Emelie Helleblad tog över Hennings konditori • Krönika: Ester Roxberg: Vad är en hemstad? • Kultur och nöje: Klas Östergren med ny roman

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om? Tipsa oss!

0470-770617

Per Jodenius
per.jodenius@smp.se
Telefon: 0470-770617


Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Focus 1,6TDCi Platinum HGV -10
Chill 5.900 mil 101.000 kr