Stereo Explosion får nytt liv i jul

Nöje 2005-12-24 | Uppdaterad 2007-10-05

Som vanligt återvänder The Ark till Växjö under julen. I år passar de på att återuppliva grooviga diskobandet Stereo Explosion, som spelar på Kafé de luxe på annandagen.


Martin Axén i Stereo Explosion och The Ark.
Foto: PRESSENS BILD

LäS MER


Under det sena 1990-talet gick det lite segt för fyrmannabandet The Ark. De hade flyttat till Malmö och repade men inget hände med karriären. Men så hade Martin Axén köpt ett trumset och frågade Mikael Jepson om han ville spela gitarr till. Det gjorde han. Men det lät lite tunt, så Lasse "Leari" Ljungberg la till sin bas.
Jens från Tin Can Baby
- Men vi måste ju ha någon som kan sjunga tyckte vi, så vi frågade Jens Andersson (från Tin Can Baby, bland annat). Sedan spelade vi på Uråsafestivalen ganska snart efter det, berättar Martin Axén.
Detta var 1997, och Martin var ännu inte med i The Ark. Med Stereo Explosion hände det en del ganska fort. De spelade runt mycket på nationer i Lund och på KB i Malmö.
- Då var vi faktiskt lite hetare än The Ark.
En parallell period
Samtidigt blev Martin en femte medlem i The Ark, och Ola behövde inte spela gitarr längre utan kunde koncentrera sig på att sjunga. Det började hända saker även med The Ark. Ungefär samtidigt som Ark fick skivkontrakt gav Stereo Explosion ut sin första singel, Disko, som spelades en hel del på P3. År 2000 spelade de på PM på Stadsscen i Växjö.
- Vi hade en parallell period där, men sedan gick det inte längre, då var vi tvungna att bestämma oss, säger Martin.
Hur kändes det då att välja The Ark?
- På något sätt kändes det ganska naturligt. Det var ju egentligen det vi strävade efter. Men Stereo Explosion blev nog en vitamininjektion för The Ark, att ta ett steg i karriären.
Resten av historien kan vi. Sommaren 2000 gav The Ark ut singeln Let your body decide, som följdes upp av ännu mer framgångsrika It takes a fool to remain sane och så skivan We are the Ark. Sedan dess har Stereo Explosion fått vila ganska mycket, men återuppstått vid enstaka spelningar. Som nu på måndag då.
- Vi ordnar fest tillsammans med De luxe, vi brukar göra något sådant på annandagen. I år drar vi ihop Stereo Explosion. Vi kommer inte att köra en fulllängdskonsert, men fyra-fem låtar, säger Martin.
Dessutom kommer alla The Ark-killarna att spela skivor under kvällen. Alla utom Sylvester Schlegel kommer att finnas på plats. Ola Salo kommer alltså att vara med men inte stå på scen denna kväll.
- Det är nog lite skönt för honom att ta en öl i lugn och ro, utan att tänka på rösten och utseendet..., säger Martin.
The Arks kompisar Peter Wahlbeck och Mikael Reuter kommer också att göra någon blandning av stand up och performance.
Spelar ihop till vardags
En av anledningarna till att Stereo Explosions svängiga 70-talsgrooverock, toppad med lite disko, inte helt fallit i glömska är förstås att de fyra medlemmarna spelar tillsammans till vardags i The Ark. Martin, Jepson och Leari är med i bandet, och Jens backar upp bandet på klaviatur både live och i studion.
- Det känns väldigt bra att alla man jobbar med musikaliskt alltid finns i närheten, det är en väldig lyx, säger Martin.
Det är dock svårt att få tid att göra nytt material tillsammans, och att ge ut en skiva skulle inte funka.
"Ett rent lyxproblem"
- Det går inte under de här omständigheterna, och det är väl tur det. Vi har varit så upptagna med The Ark. Men det är ett rent lyxproblem.
Det blir Ark-jobb hela våren. Men exakt vad det blir är inte bestämt än.
Kommer ni att lanseras i USA nu?
- Det är inte omöjligt, men inget är helt färdigt ännu. Vi har fått ett otroligt bra mottagande de tre gånger vi varit där i år. Men det är ett stort land och man måste göra noggranna val innan man inleder samarbeten. Det är sådant vi håller på att kolla nu.
Blir det inte utlandslansering blir det antagligen jobb med nytt material.
Just nu har Arkarna dock lite julledigt. Att få komma hem till Växjö under julen är viktigt, och det är kul att ställa till med kalas här.
Hemma med familjen
- Det är underbart. Vi kommer från Växjö allihop, och mycket gamla kompisar samlas här kring jul. Därför försöker vi samla alla. Och så är det härligt att vara hemma med familjen, säger Martin.
Sylvester spelar gitarr i sitt sidoprojekt The Guild men trummor i The Ark. Och du gör tvärtom, tar trummorna i Stereo Explosion. Ni har inte funderat på att byta även i The Ark?
- Nä, vi har en rätt bra permanent sättning där. Men vi har gjort det i några låtar på konserterna.
Till sist. Vilken är din absolut bästa jullåt?
- Svårt. Men det får bli Bachs Juloratorium, även om det är en ganska lång låt. Den lyssnar vi på hemma varje julafton.
TV: Årets nyårsrevy med fokus på klavertramp

Kultur & Nöje [Uppdaterad 2014-10-28]

Det är fortfarande ett tag kvar till nyår. För årets nyårsrevy "Trampa i klaveret" är det däremot bråda dagar. Just nu har repitionerna dragit igång inför årets premiär på Växjö teater.

 Om frihet på olika plan

Konst [Uppdaterad 2014-10-25]


Läs mer


TV: Nu drar vi ut på rövarstråt...

Nyheter [2014-10-24]

På lördag är det premiär av Linnéateaterns uppsättning av Folk och rövare i Kamomilla stad. Smålandsposten Nära fick träffa de sjungande rövarna Kasper, Jesper och Jonatan inför premiären.

 huvudnyheter just nu

Hästen som är som en hund

Nyheter [2014-10-30]

Med en månad kvar till uppvisning är det hårdträning för Oden och Jessica. Den tioåriga nordsvenska valacken Oden delar Jessica med sin morfar och sedan sex år tillbaka är det hon som tränar honom.

 


TV: Bollkoll den 30 oktober

Sport [Uppdaterad 2014-10-30]

Öster måste vinna. Något av lagen före måste tappa poäng. Förutsättningarna är klara inför sista omgången av superettan. I dagens Bollkoll har vi stor fokus på dramat. Ni möter bland annat Östers Alexander Henningsson och utlånade Östermålvakten Robertino Kljajic som just nu spelar med söndagens motståndare Degerfors.

 


Nyheter

Smålandsposten Nära 31 oktober

Dina lokala TV-nyheter från Smålandsposten kan du se här.

 


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Växjö kan ha gjort intrång på varumärket • Kulturparken och emigrantinstitutet kan komma att samverka • Inblick: Magnus har svårt att passa in på arbetsmarknaden • Alvesta:Älmhult: Lessebo: Nya möjligheter för unga • Tingsryd: Sjösänkning går enligt plan • Ny askgravlund invigs • Utrikeskrönikör: Erik Esbjörnsson Krönikan: Björn Elmgren: Typografen - i dag en avskaffad typ

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr