Skivor 26 oktober

Skivor 2011-10-26 | Uppdaterad 2011-10-26

"Grymt bra" skriver Bo Ströberg om Kriget, Submission och delar ut fem granar. Full pott.
Ola Claesson delar ut fyra granar till Anna Ternheim, The night visitor.Anna Ternheim längtar till våren.
Foto: Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX?


ANNA TERNHEIM
The night visitor
Betyg: 4/5
(Universal)

Att hitta en egen ton och plats i genren melankolisk singersongwriter är inte det enklaste, särskilt inte i de orangea lövens hemland. Oavsett hur Anna Ternheim har valt att klä – eller klä av – sin musik på sina hittills fyra skivor har det alltid hållits ihop av något typiskt ternheimskt. Vissa artister letar hela sina karriärer efter det egna fingeravtrycket, vissa tycks ha det utan att anstränga sig. Hennes förra skiva, stråktyngda Leaving on a Mayday, är ett av de bästa svenska album som gjorts.
Den här gången har hon åkt till countryns hjärta i Nashville, Tennessee. Hörs det? Nej, bara om man vet om det. Trots att fioler, dragspel, mandolin, cello och slidegitarr framförs helt akustiskt. Det finns musiker på den här skivan med CV:n längre än Ternheims lugg.
Det är en ljus skiva, varm, lågmäld och välkomnade – hennes första våriga, men det oundvikliga mörkret finns här också. Man kan även höra en avslappnad amerikansk folkton. Tolkningen av Pat McLaughlins The longer the waiting (the sweeter the kiss) är en duett med David Ferguson och något av det bästa hon gjort. Bow your head och God don’t know – med vissling och flöjt – innebär en helt ny stämning i hennes musik. Köper man den lite lyxigare versionen får man också bland annat en ljuvlig 30 minuters DVD med fem av låtarna inspelade på en veranda.
Ännu ett steg framåt i denna ständigt föränderliga artists utveckling. Och den här gången kommer det låta ännu bättre när mörkret lättar.

OLA CLAESSON

BUSH
The sea of memories
Betyg: 3/5
(Ear Music)

Sångaren och låtskrivaren Gavin Rossdale har inte gjort några album under namnet Bush sedan Golden State kom 2001. När han nu väcker monstret – som sålt över 15 miljoner plattor – till liv igen är det bara trummisen Robin Goodrigde av originalmedlemmarna som är med på resan. Stjärnproducenten Bob Rock har tyvärr dränkt de under ytan starka låtarna med alltför stora gitarrväggar. Mycket hade verkligen vunnit på en mer sparsmakad ljudbild. Detta gör således de båda balladerna All night doctors och den alldeles strålande Be still my love till de bästa låtarna på plattan.

KLAS LUNDGREN

RECKLESS LOVE
Animal attraction
Betyg: 2/5
(Universal)

Finnarna i Reckless love hämtar den mesta av inspirationen från den mest radioanpassade hårdrocken som Def Leppard och Bon Jovi. Detta är fullt möjligt att stå ut med och till och med rätt bra i låtar som Animal attraction, där sångaren Olliver Twisted gör sin bästa Joe Elliot-imitation, eller rappa Speedin', som visar upp den flinke gitarristen Pepes Eddie Van Halen-färdigheter. Däremot är det fullständigt omöjligt att acceptera en vidrig poplåt som Hot. Detta hör snarare hemma på någon tveksam after beach-fest än ett hårdrocksalbum. Med lite omdöme till nästa gång så blir det nog riktigt bra.

KLAS LUNDGREN

IMMANU EL
In passage
Betyg: 4/5
(And The Sound Records)

Immanu Els atmosfäriska post-rock är verkligen vacker. Göteborgskvintetten, med Claes Strängbergs honungslena röst i täten, målar upp skönt omfamnande ljudlandskap som leder tankarna till öppna fält och oändliga hav. Bandet är experter på att harmonisera sina lyssnare. De dynamiska gitarrerna samsas med keyboardens allra snällaste ackord. Flera års turnerande runtom i världen verkar ha gett killarna ett vidare driv att förmedla det skandinaviska lugnet i studion. Immanu Els nästan filmiska anleten kan fylla tomrum med en sådan självklarhet att man vill behålla bandet helt för sig själv i hörlurarna.

HATEFF MOUSAVIYAN

STRESS
Playlist
Betyg: 1
(Universal)

Playlist är hiphopproducenten Stress samlingsplatta som gästas av 40 nya och gamla svenska hiphopprofiler. Kvalitetsskiftningarna är tydliga, Petter-fansen gillar säkert Sanna mina ord och Promoes bidrag är helt okej. Men majoriteten av de 21 spåren känns ganska amatörmässiga och enformiga. Jag utvecklar en allergisk reaktion mot en refräng innehållande nio upprepningar av ur betong och besvär blev jag ännu mera rik. Likaså behövs Clarityn mot textrader om dansanta rumpor man kan tro att hon har lagt ett stort äpple i sin bralla […] för du jobbar bra med det du har fått ärva av din morsa. Slank och fin skaka som en tamburin.

LOUICE PETERSSON

JUSTICE
Audio, video, disco
Betyg: 3
(Ed Banger)

Dagarna på sträckbänken är nu över för alla rättvisans fans. Förväntningarna har byggts höga med singlarna Civilization och Audio, video, disco. Men de är båda en aning missvisande. För jag hade inte räknat med att många av de enkla elektroniska tonerna skulle bytas ut mot fylligt rockiga. Nog så tydligt på New lands som är närmare brittisk rock än vad jag någonsin trodde att Justice skulle komma. Det smutsigt stökiga soundet är istället lättsamt muntert. På sina ställen till och med loungegungande. Det låter sammantaget sett som att Gaspard Augé och Xavier de Rosnay har låtit arenarock möta elektroniskt dj-set.

LOUICE PETERSSON

M83
Hurry Up, We're Dreaming
Betyg: 4
(Naïve/Playground)

Nico Fromageau hoppade av och lämnade Anthony Gonzales på egen hand. Den ensamme fransmannen framstår ändock som ett helt gäng nyinspirerade syntfantaster när han nu släpper en dubbelspårig cd på 22 spår. Gonzales vurm för drömska neonpsalmer och kioskvältande 80-talsremixer prickar helt rätt denna gång. Hurry Up, We're Dreaming är dokumentet som vittnar om hur han brottar ner, bygger upp och eroderar sina verk med olagliga substanser. M83 rider på en egensinnig våg av digital perfektion och skiter i allt. Albumet är ett glimrande rymdepos som gör den nyfikne lyssnaren hög på detaljrikedom.

HATEFF MOUSAVIYAN

REAL ESTATE
Days
Betyg: 4/5
(Domino/Playground)

Den generella förändringen är tydlig när man ställer fjolårets ep-version av låten Younger than yesterday mot nyinspelningen som finns med här. Bpm:et är ett par slag lägre och lo fi-soundet har ersatts av en väldigt välputsad och luftig ljudbild dominerad av jangliga gitarrer.

Nå, är Real Estate fortfarande bra nu när de mist sin kalviga charm?

Ja. Är man svag för 1980-talsindiepop av typen Galaxie 500 och Go-Betweens och Creation-band som Felt, rinner Real Estates melankoliska melodier motståndslöst in och värmer. Days är ett homogent album och dess tillbakadragna ambience-pop djupnar med varje lyssning.

VIT PÄLS
Studio Möllan sessions
Betyg: 4/5
(Vit päls/Playground)

Ibland får en ny skiva luften att bli lite varmare, solen att titta fram och händerna att börja klappa takten. Det här minialbumet innehåller den sortens musik. Carl-Johan Lundgren förtjänar en rejäl kram. Ordet lekfullt används ofta när man menar larvigt, men det här är lekfullt i ordets bästa bemärkelse. Älskvärt, självsjungande intimt och stort. Och årets snyggaste The Jam-stöld ingår. Tryck play, tryck repeat och dansa med hösten som publik. "När jag vaknade i morse trodde jag fåglarna sjöng för mig, men det var bara något i min näsa som pep". Vill se, vill se, vill se live.

OLA CLAESSON

COLDPLAY
Mylo Xyloto
Betyg: 2
(EMI)

Låten Don't let it break your heart exemplifierar nästan allt jag ogillar med Coldplay 2011. Känslan av att vara fast i ett långt osmidigt crescendo hela tiden gör att musiken tappar kraft. Det är bara att konstatera att X&Y-eran är förbi och försöka smälta det faktum att Coldplay, och den inte helt oskyldige Brian Eno, målar med alla penslar samtidigt. Tyvärr tar den grandiosa maximalismen för stor plats. Man ger sig på en pampig arenaupplevelse-gone-studioalbum utan att låta det minsta personliga. Ros bör ändå utdelas till Chris Martins röstinsats, som är ett av få plus på denna förväntade besvikelse.

HATEFF MOUSAVIYAN

TOM WAITS
Bad as me
Betyg: 4/5
(Anti)

Hans musik är knappast en promenad i parken, förvisso lite beroende på vilken sorts park man tänker sig. Den stångas, frustar, brötas, bråkar och förför. Samtidigt kan Waits skriva hudlöst och hutlöst vackra ballader och melodier. Här blandas och ges en påse innehållandes inslag av vad han hållit på med sedan Swordfishtrombones från 1983, med en liten omväg runt de spanska kvarteren. Arrangemangen är bitvis mer lekfulla än på andra sentida skivor och tendensen att bröta för sakens skull är till stora delar under kontroll. Har svårt att tänka mig att något fan blir besviket.

OLA CLAESSON

SKYLINE
Yann Tiersen
Betyg: 4/5
(Mute/Playground)

Den franske multi-instrumentalisten Yann Tiersen bemästrar stämningsskapandets alla delar. Vi är många tågstationer ifrån hans berömda Amelie-soundtrack nu, på väg till ett Radiohead-gig via en skimrande dammkornsvirvel, förbi en elektronisk fyndmarknad. Skyline har inslag av europeisk shoegaze, melankolisk folk och grandios postrock. Tiersens dynamiska jakt på det ogreppbara är som finast när han blandar rena melodier med typiska lo-fi-element och tunnskiktig sång. Oavsett instrumentval skiner ett ypperligt ljudsinne igenom i alla lägen på detta niospåriga kraftfält.

HATEFF MOUSAVIYAN

KRIGET
Submission
Betyg: 5/5
(Kriget/Emi)

Kriget (ej att förväxla med det gamla proggbandet) har den där särskilda begåvningen för att hitta skönhet i ljud som är sneda, vinda, klumpiga och otvättade. Stockholmsbandets andra album bjuder – liksom den mer splittrade debuten – på sequenserbaserade stycken med skön groove och brötig distortion. Men det är inte bara konstigt och kul, det är även smart.

Gustav Bendt (saxofon), Per Nordmark (trummor) och Christoffer Roth (bas) har spelat med band som Moneybrother, CDOASS, The Solution, Breach och Fireside. Men tillsammans gör de musik som snarare för tanken till Silver Apples, Beak>, Residents och – tydligast – Peter Brötzmann. Grymt bra!

BO STRÖBERG

SJÖARNA
Sjöarna

Betyg: 4/5
(Flora & fauna)

Trion Andreas Söderström (trummor, percussion), Pelle Lindroth (bas, gitarr) och Henrik von Euler (orgel, piano) har gjort en temaskiva om sjöar. De kommer från Årsta där alla vägar är döpta efter svenska sjöar. De har också besökt sjöarna och filmat dem. Med andra ord – hög nördpoäng på den här instrumentala musiken med drag av folkmusik, jazz, new age och pop. Även om det rent genremässigt är svårt att veta var ljuden ska sorteras in är lyssningen gripande och vacker. Bara att pälsa på sig, sätta sig på bryggan och njuta av den stämningsfulla lågmäldheten. Dags för upprättelse efter alla låtar om floder.

OLA CLAESSONLäsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Astrid - En saga om Sverige

Kultur & Nöje [Uppdaterad 2015-01-22]

Det blir tre premiärer på Regionteatern Blekinge-Kronoberg under våren. I Astrid - En saga om Sverige får vi följa vår stora nationalikon, Astrid Lindgren genom hennes liv.


 


Kultursvepet vecka 3

Nyheter [2015-01-13]

Det blir bland annat nyheter om Ola Salo och tips om kanadensisk film som visas i Växjö av hyllad 25-åring. Men också om klassisk musik och jubileumsår på Ljungbergmuseet.

 


huvudnyheter just nu

Växjö Lakers slog serieledaren

Sport [Uppdaterad i går 22:59]

Växjö Lakers tog på fredagskvällen sin fjärde raka seger i SHL genom att besegra serieledande Skellefteå AIK med 3–1 inför 5 132 åskådare i Vida Arena. Se gärna reprisen från direktrapporteringen här på smp.se.

Live Blog Växjö Lakers–Skellefteå


Smålandsposten Nära 30/1

Nyheter [Uppdaterad i går 16:49]

Smålandsposten ger dig dagens sändning med nyheter.

 


TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [2015-01-29]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


Konst-, Scen-, musik- och skivansvarig

Marie Fransson
marie.fransson@smp.se
Telefon: 0470-770 479Senaste bokrecensionerna

VISA:

Senaste spelrecensionerna

VISA:

Nyheter

TV: Kultursvepet vecka 5

 

Senaste kultur- och nöjesnyheterna från TT

Mest läst på Nöje & Kultur senaste veckan


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.