10 frågor och svar om EU-valet

Nyheter Artikeln publicerades

Den 26 maj är det dags för val till Europaparlamentet, EU:s enda folkvalda institution. För Sveriges del handlar det för närvarande om 20 av de 751 platserna, Storbritanniens utträde kan öka antalet till 21. Här är Smålandspostens guide i tio punkter.

EU-flaggan.
Foto: VADIM GHIRDA
EU-flaggan.

1. När är valet?

Val till Europaparlamentet hålls vart femte år i alla EU:s medlemsstater. I år är valdagen i Sverige den 26 maj, men man kan förtidsrösta från onsdagen den 8 maj. Alla länder röstar inte samma dag, utan valperioden ligger mellan 23 och 26 maj.

Röstning i EU-valet 2014.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Röstning i EU-valet 2014.

2. Vilka får rösta?

Alla EU-medborgare har rätt att rösta. I Sverige får du rösta om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Även medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet här. Svenska medborgare som bor utomlands måste anmäla sig till röstlängden för att få rösta.

EU-parlamentet i Strasbourg.
Foto: Jean-Francois Badias
EU-parlamentet i Strasbourg.

3. Vad är Europaparlamentet? Vilka frågor kan parlamentet bestämma om?

Europaparlamentet är den enda direkt folkvalda EU-institutionen och har för närvarande 751 platser (de minskar till 705 om Storbritannien lämnar EU). Ländernas antal platser beräknas efter folkmängd och Sverige har för närvarande 20 platser, men kan få 21. Varje land väljer sina egna parlamentariker, som främst stiftar nya lagar och beslutar om EU:s budget. Europaparlamentet har utskottsmöten i Bryssel, men dess officiella säte ligger i franska Strasbourg.

Europaparlamentet stiftar lagar, tillsammans med ministerrådet, som sedan gäller i hela EU. Parlamentet fattar dessutom beslut om EU:s budget, som 2018 låg på 1 500 miljarder kronor.

4. Så många mandat fick de svenska partierna i EU-valet 2014

Socialdemokraterna: 5.

Miljöpartiet: 4.

Moderaterna: 3.

Liberalerna: 2.

Sverigedemokraterna: 2.

Centerpartiet: 1.

Vänsterpartiet: 1.

Kristdemokraterna: 1.

Feministiskt initiativ: 1.

Europaparlamentet har nio olika partigrupper, där de olika svenska partierna ingår efter ideologisk hemvist. Den största gruppen är EEP, med 219 mandat, där kristdemokratiska, konservativa och liberalkonservativa partier ingår. Här finns KD och M.

En annan stor grupp är S & D, med 187 mandat, som består av olika socialdemokratiska partier, bland annat svenska S och Fi.

Sverigedemokraterna är med i konservativa, EU-kritiska gruppen ECR, som har 73 mandat.

Totalt finns nio olika partigrupper, där Grupplösa gruppen är minst, med 23 mandat.

Marine Le Pen och Nationell samling i Frankrike spås bli en av vinnarna i EU-valet.
Foto: Jean-Francois Badias
Marine Le Pen och Nationell samling i Frankrike spås bli en av vinnarna i EU-valet.

5. Vilka frågor är viktigast i år?

Årets val till Europaparlamentet väntas av många bedömare bli en framgång för olika nationalistiska partier, som Marine Le Pens Nationell samling, tidigare Nationella fronten, i Frankrike. I Tyskland spås framgångar för invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland, som i förra EU-valet fick 7 mandat.

En stor motsättning går mellan den federalistiska linjen, som vill ge mer makt till EU och bland annat företräds av Frankrikes president Emanuel Macron, och de högernationalistiska, som vill se mer av nationellt självstyre och bland annat företräds av nationella partier i Ungern och Polen.

 

STOCKHOLM 20181213Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog står som tvåa på Miljöpartiets lista till EU-valet.
Foto: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 20181213Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog står som tvåa på Miljöpartiets lista till EU-valet.

6. Vilka toppar partiernas listor?

Här är toppkandidaterna på de nio svenska partier som för närvarande sitter i Europaparlamentet.

S: Heléne Frizon, Kristianstad, Johan Danielsson, Stockholm.

C: Fredrick Federley, Björbo, Abir Al-Sahlani, Hägersten.

Fi: Soraya Post, Göteborg, Stina Svensson, Göteborg.

KD: Sara Skyttedal, Linköping, David Lega, Götebiorg.

L: Karin Karlsbro, Stockholm, Said Abdu, Trollhättan.

MP: Alice Bah Kuhnke, Nacka, Pär Holmgren, Uppsala.

M: Tomas Tobé, Stockholm, Jessica Polfjärd, Västmanland.

SD: Peter Lundgren, Gnosjö, Jessica Stegrud, Vellinge.

V: Malin Björk, Bryssel, Ana Süssner Rubin, Malmö.

 

Tidigare kommunalrådet, Åsa Karlsson Björkmarker, står på nionde plats på Socialdemokraternas EU-lista.
Foto: URBAN NILSSON
Tidigare kommunalrådet, Åsa Karlsson Björkmarker, står på nionde plats på Socialdemokraternas EU-lista.

7. Vilka lokala politiker står på listorna?

S: Åsa Karlsson Björkmarker, Växjö (plats 9)

C: Golnoush Lundén, Växjö (17)

Fi: Ingen från Kronobergs län.

KD: Patrik Åkesson, Växjö (19)

L: Caroline Persson, Växjö (27)

MP: Magnus P Wåhlin, Växjö (16)

M: Ida Eriksson, Kronobergs län (20)

SD: Ingen från Kronobergs län.

V: Robert Armblad, Växjö (34)

EU-kommissionären Cecilia Malmström.
Foto: John Thys/TT
EU-kommissionären Cecilia Malmström.

8. Vad är EU-kommissionen?

EU-kommissionen i Bryssel kallas ofta för EU:s motor. Den föreslår nya EU-lagar och kontrollerar att medlemsländerna följer dem. I kommissionen sitter 28 kommissionärer, en från varje EU-land. De företräder inte sina egna länder utan ska se till hela EU:s bästa. Den svenska EU-kommissionären heter Cecilia Malmström, före detta EU-minister (L), och ansvarar för handelsfrågor. Hon är utsedd av Sveriges regering. EU-kommissionen leds av ordföranden Jean-Claude Juncker.

Ordförande i Europeiska rådet är Donald Tusk.
Foto: Riccardo Pareggiani
Ordförande i Europeiska rådet är Donald Tusk.

9. Vad är Ministerrådet?

Ministerrådet, eller Europeiska unionens råd, stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Ministerrådet håller oftast sina möten i Bryssel, ibland i Luxemburg. Innan ett beslut tas i ministerrådet ska den svenska regeringen stämma av frågan med riksdagens EU-nämnd.

I Europeiska rådet, eller EU-toppmötet, deltar alla de 28 medlemsländernas stats- eller regeringschefer. Ordförande är Donald Tusk.

Brexit eller icke är en laddad fråga i både Storbritannien och EU. Näst sista helgen i mars hölls en stor anti-Brexit-demonstration i London då många tågade för att visa sitt stöd för att britterna ska stanna kvar i EU.
Foto: Frank Augstein
Brexit eller icke är en laddad fråga i både Storbritannien och EU. Näst sista helgen i mars hölls en stor anti-Brexit-demonstration i London då många tågade för att visa sitt stöd för att britterna ska stanna kvar i EU.

10. Hur är läget med Brexit?

Ända sedan Storbritanniens folkomröstning om Brexit midsommaren 2016, med det överraskande resultatet om att lämna EU, har utträdet diskuteras, förhandlats och röstats om, i EU, men allra mest i det brittiska underhuset. Premiärminister Teresa May har förhandlat fram ett utträdesavtal med EU, som hittills har förkastats av underhuset två gånger. I fredags kom beskedet från EU:s toppmöte att EU är berett att bevilja Storbritannien en förlängning till den 22 maj, alldeles innan EU-valet, under förutsättning att parlamentet röstar ja till utträdesavtalet. En avgörande omröstning ska hållas den här veckan. Om det blir nej är risken stor att Storbritannien lämnar EU, "kraschar ut", utan avtal redan om några veckor.

(Källor: Sveriges riksdags EU-information, EU-parlamentet/kontoret i Sverige, Wikipedia)