Annons
Nyheter

15 år sedan Anna Lindhs död

Det har gått 15 år sedan socialdemokraten och utrikesministern Anna Lindh dog.
Sverige • Publicerad 11 september 2018
Bild från kransnedläggningen på 14-årsdagen 2017.
Bild från kransnedläggningen på 14-årsdagen 2017.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anna Lindh överfölls och knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003. Den socialdemokratiska ministern avled dagen efter av sina skador på Karolinska sjukhuset, 46 år gammal.

Hennes politiska gärning tog fart på allvar när hon 1984 valdes till SSU:s ordförande, förbundets första kvinnliga. Anna Lindh blev senare riksdagsledamot, kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm, miljöminister och utrikesminister.

Arkivbild. Anna Lindh som ny utrikesminister i regeringen Persson 1998.
Arkivbild. Anna Lindh som ny utrikesminister i regeringen Persson 1998.Foto: Leif R Jansson / TT
Annons

Som utrikesminister var hon ansvarig när Sverige höll i ordförandeklubban i EU under den första halvan av 2001.

Anna Lindh var också drivande på ja-sidan i eurofolkomröstningen två år senare. Valrörelsen blåstes av i samband med hennes död, men omröstningen genomfördes som planerat några dagar senare, den 14 september 2003.

Hennes mördare, Mijailo Mijailovic, avtjänar sedan den andra december 2004 ett livstidsstraff för mordet och sitter sedan några år tillbaka på en rättspsykiatrisk klinik.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons