Annons
Nyheter

46-åring frias från terrorförberedelser

Svea hovrätt friar en 46-årig man som tidigare dömts i tingsrätten för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige.
En medåtalad man frias liksom i tingsrätten för samma brott.
Båda två, samt en tredje man, döms dock för terrorfinansiering.
Brott (TT) • Publicerad 12 juni 2019
Mycket i fallet har kretsat kring det konkurslager av målarfärg och kemikalier som den 46-årige mannen köpt upp. För att ha till sitt företag i byggbranschen, hävdar mannen. För att tillverka sprängmedel av, har åklagaren hävdat. Arkivbild.
Mycket i fallet har kretsat kring det konkurslager av målarfärg och kemikalier som den 46-årige mannen köpt upp. För att ha till sitt företag i byggbranschen, hävdar mannen. För att tillverka sprängmedel av, har åklagaren hävdat. Arkivbild.Foto: Säkerhetspolisen / Hando

"Hovrätten har i domen konstaterat att åklagaren har pekat på flera besvärande omständigheter för den nu frikände mannen. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är dock inte tillräcklig för att döma vare sig honom eller den andre åtalade mannen för förberedelse till terroristbrott", säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, ordförande i målet, i en skriftlig kommentar.

Den 46-årige mannen dömdes i mars av Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Rätten ansåg det bevisat att han stått i kontakt med terrororganisationen Islamiska staten (IS) och införskaffat kemikalier tänkta att användas till en sprängladdning.

Inte bevisat

Annons

Men Svea hovrätt gör alltså en annan bedömning, och friar mannen från förberedelsebrottet. Han har visserligen haft kemikalier och andra föremål förvarade hos sig som skulle kunna användas i brottsligt syfte. Men det är inte bevisat att han haft för avsikt att använda dessa för ett begå ett terrorbrott, anser rätten.

Frikännandet var väntat, då hovrätten efter förhandlingen mot 46-åringen beslutat att häva häktningen av honom. Han försattes dock inte på fri fot, utan togs i förvar av Säkerhetspolisen.

Från början åtalades förutom 46-åringen också en 30-åring och en 39-åring misstänkta för att ha planerat ett attentat. Båda dessa friades av tingsrätten. Domen mot 30-åringen överklagades av åklagaren, men hovrätten fastställer tingsrättens friande dom.

Tillslag förra våren

Däremot döms både 30-åringen och 46-åringen för terrorfinansiering, sedan de har skickat pengar som kommit IS till del. Detta brott döms även ytterligare en man för av hovrätten.

Misstankarna om attentatsplanen blev kända då polisen en aprilmorgon förra året slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och en fastighet i jämtländska Strömsund. Tre män, 46-åringen, 30-åringen och 39-åringen, anhölls som misstänkta för att ha planerat ett terrordåd någonstans i Sverige. Enligt åklagaren skulle de ha försett sig med kemikalier, tagit del av bombinstruktioner och chattat med IS-terrorister.

Erika Nekham/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons