Akut brist på räddningspersonal

Nyheter Artikeln publicerades

Flera svåra skogsbränder fortsätter att rasa runt om i Sverige. Just nu brinner det på ett 60-tal platser i landet. Till kvällen väntas italienska brandbombningsplan.

– Vi har slut på i stort sett allt. Material och bemanning, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap vid bränderna i Ljusdals kommun.

Larm om flera nya bränder har kommit in under natten. Bland annat i Jättendal och Hamra i Hälsingland, inte långt från byarna Ängra och Enskogen som redan är hårt drabbade. Det brinner nu på fem platser i Ljusdals kommun.

En camping och några hus har fått evakueras men inför dagen ska inga fler byggnader vara i fara. I Ängra brinner det på ett område om 400-500 hektar. Med flera bränder i kommunen och en ny het dag med vind som blåser upp väntar återigen ett besvärligt läge, enligt Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.

– De har hållit på och jobbat och slitit hela natten. Vi behöver både mer personal och material. Det är brist på allt egentligen. Problemet är att vi inte har folk att avlösa. Vissa jobbar i 24-timmars skift. Vi försöker via länsstyrelsen att få mer resurser från angränsande län. Förhoppningsvis händer något i dag, säger han.

Räddningstjänsten i norr, i Härjedalen, är själv upptagen med flera bränder, varav en strax söder om Sveg som täcker ett område så stort som 1 600 hektar. Och den har spritt sig på flera platser under natten.

– Vi har ett flertal helikoptrar i luften. Den största branden är inte riktigt omringad, så vi får se hur vädret kommer bete sig i dag, säger Henrik Jansson, inre befäl vid Härjedalens räddningstjänst.

Till branden norr om Älvdalen i norra Dalarna har personal från Södertörns brandförsvar kommit. Här försvåras släckningen av terrängen som består av ömsom berg ömsom myrmark och att det inte finns några vägar i området. Men i dag finns inte någon fara för explosiv ammunition.

– Där vi går in i området i dag ska det inte finnas någon ammunition. Så just nu bedömer vi det inte som ett problem, säger Anders Attehed, presstalesperson Mora räddningskår.

De två italienska brandflygplan av typen Canadair CL-415 som väntas landa i Örebro ikväll kommer att vara i Sverige i åtta dagar. Förhoppningen är att de, med kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, ska kunna sätta stopp för de värsta bränderna.

– Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap.

Vad kan ni göra åt det?

– Det vi gör är att stärka upp med materiel och skogsbrandflygen. Grundkapaciteten ska finnas i räddningstjänsterna. Vi har en roll att stödja samordningen mellan räddningstjänsterna, säger hon.

Det material hon hänvisar till är tretton containrar med material som ställts ut på olika platser i landet och som räddningstjänsterna kan ta av vid behov. De som använts behöver nu fyllas på.

Varför har inte Sverige eget brandflyg?

– Det är väl av flera skäl. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv. Men det är något som vi kommer att behöva titta på efter den här säsongen, om vi har rätt resurser utifrån de risker som finns, säger hon.

Myndigheterna har skickat ut fyra så kallade viktiga meddelanden till allmänheten (VMA). Två av dem gäller Ljusdals kommun. I det ena uppmanas boende i det berörda området i Ängra att utrymma, i det andra uppmanas även boende i och omkring Enskogen till samma sak.

I Älvdalen uppmanades på måndagen alla som befann sig vid skjutområdet vid Trängslet skjutfält att utrymma på grund av att odetonerad ammunition finns där.

I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanas alla som påverkas av branden att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.