Annons
Nyheter
Vågmästaren Samuel Älgemalm (sd) blev bjuden på lunch eller middag i går. Av den borgerliga alliansens ledning i Växjö. Som sedan ska klubba nästa års kommunbudget.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2007

Från alliansens sida har man hittills inte fullt ut erkänt att sverigedemokraterna med sina två mandat av 61 i kommunfullmäktige har en vågmästarroll, sedan partiet under senare tid kunnat fylla båda sina stolar. Någon dialog med sd har det inte varit från blocken.

Alliansen har 30 mandat och den rödgröna oppositionen har 29, vilket betyder att sd:s båda röster gör en parlamentarisk skillnad.

Annons

Årets viktigaste I de flesta fallen kan alliansen leva med en tillfällig förlust i en eller annan fråga. Men när budgeten tas den 20 juni under en heldagsdebatt är det den viktigaste punkten på året då majoriteten ska kunna visa sina politiska muskler och klubba sina framtidsvisioner med alla deras prislappar.

Likväl kom det som en överraskning i kulisserna kring fullmäktiges majsammanträde i går när kommunalråden Bo Frank (m) och Gunnar Elm (c) riktade en inbjudan till sverigedemokraternas ledande man, Samuel Älgemalm, om att få äta tillsammans.

"Påverkar inte budgeten" Älgemalm har inte tackat nej, men efteråt förklarar Bo Frank för Smålandsposten att det hela är oskyldigt:

- För det första så kommer vi att lägga vårt budgetförslag i slutet av maj och vi har inte tänkt träffa dem förrän efter det, någon gång in i juni, så de kommer inte att kunna påverka vår budget.

- För det andra bjuder vi in dem av den anledningen att de inte har tillgång till sådan information i kommunstyrelsen som alla andra partier har. Det är alltså ett informationsmöte. Inget annat.

Han förnekar att inbjudan skulle vara för att blidka sd och köpa deras båda röster när budgeten ska klubbas den 20 juni.

Hitintills har sd inte visat sig vara stödtrupp för någondera block i fullmäktige och så sent som i går röstade Samuel Älgemalm med vänsterpartiet och miljöpartiet mot majoriteten i frågan om ett ägartillskott till Smaland Airpor.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons