Två år till nytt Ikeavaruhus

Älmhult 2010-01-07 | Uppdaterad 2010-01-07

Om två-tre år står ett nytt Ikea-varuhus på plats utmed riksväg 23 i Älmhult. Så ser tidsplanen ut om Ikea själv får råda avslöjar Tomas Carlzon, vd för Ikea AB under torsdagens möbelriksdag i Lammhult.


Om två-tre år kan Ingvar Kamprad invigningstala utanför ett nytt Ikeavaruhus i Älmhult

LäS MER


– Det avgörande för oss är hur tillståndsgivningen går framöver, om Älmhultsborna önskar ett nytt varuhus eller om vi har en lång process med överklaganden framför oss.
Han kallar beskedet om varuhusbygget som lämnades av Ingvar Kamprad själv i Smålandsposten för en tidig och mycket efterlängtad extra julklapp. Själv har Tomas Carlzon mer än 30 års anställning och de senaste har önskemålen om ett stort, rationellt varuhus med ett fullt Ikea-sortiment varit många internt. Han tror inte att många utanför Ikea känt till att världens första varuhus, invigt 1958, haft en sådan begränsad mängd artiklar.
Som vd för moderbolaget Ikea AB har han litet inflytande över byggtakten, de besluten sitter hos Ikea Svenska försäljnings AB men har med placeringen i Älmhult ansvar för kontakterna med kommunen. Där vilar nu ett stort ansvar för att tidsplanen kan hållas
– Helst hade vi ju sett att varuhuset varit byggt igår, säger Tomas Carlzon skämtsamt.
Samtidigt är det mycket som ska klaras av, anslutningen till riksväg 23 med Haganäsleden och den framtida handelsplatsen måste börja byggas. Regionförbundet Södra Småland fått med den i vägtrafikplanen för de kommande tio åren, men först på fjärde plats bakom satsningar på till exempel Alvesta resecentrum och utbyggnaden av Växjö bangård.
Från regionförbundet är signalerna tydliga, med 678 statliga miljoner kronor att förfoga över under tio år måste det till annan finansiering för att vägsatsningar ska komma igång fort. En passning till Älmhults kommun.Kommentarer

 • Förfulande

  Det är förfärligt att ännu en riksväg skall förfulas med mera plåtbyggen. Vart man än kommer idag finns dessa ?tempel? utmed vägar och runt samhällena.

  Riv det gamla och bygg där, låt värdefull mark vara.

  Vågar Älmhults kommun vara annorlunda?


 • helt rätt väg

  utveckla eller dö ut... för att en bygd ska klara sig behövs satsningar som är utvecklande. i annat fall hade knappt älmhult funnits alls idag... med andra ord, helt rätt satsning!


 • Carl L

  Skog har vi gott om!


 • Bra men..

  Vi vill se ett IKEA-museum i gamla lokalen. Ingen liten dammig gömma - utan ett riktigt upplevelsecentrum kring legenden Ingvar, möblerna, Älmhult och annat som hör därtill.
  Det kan bli en turistmagnet så vi får behålla några turister och besökare inne i byn.

  Lova oss detta Ingvar!


 • Förfulande II

  mantrat utvecklande, turistmagnet, skog har vi gott om mm, mm.

  Tänk om enfaldighetens resursslösare kunde tala om långsiktighet, skönhet, reell natur.

  Om man skall tala om utveckling tycker jag förövrigt att IKEA skulle kunna lägga sin produktion till Småland och inte i lågprisländer utan tillsyn.

  Älmhults kommun våga stå upp för kvalitet, inte osmak och kortsiktighet.


 • Skandal

  Det var i desa lokaler som epoken började, de är mysiga o har sin charm. Det är ett kulturarv av den globala sfären som växt fram, just från denna lokal. Bevara den annars så finns det ingen historia kvar.


 • Carl L

  Det är bakåtsträvande personer som du som gör att landsbygden dör ut.

  Nu är det upp till politikerna att få tummarna ur och vara effektiva.


 • Transporter

  Ikea har tydligen inte så stor insikt i att vi närmar oss den globala ekonomins slut. Så här efter peakoil blir det en annan värld som vi ser början på. Men innan deras konsumtionsmekka står klart så lär de också ha insett vad som är på gång.


 • 30 års utredning

  Mycket bra att IKEA satsar på ett nytt varuhus.
  Bara 2 år till bygget står klart.
  Det är bara ett litet problem,Haganäsleden borde byggas färdig samtidigt.
  Förmodligen tar det 30 år att "få tummarna ur" och bygga leden.
  Jag har bott i älmhult i över 40 år, och vet hur långsamma Älmhults kommun är.
  Se bara hur lång tid det tog innan man byggde den efterlängtade rondellen vid Maxi, trots att trafikproblemen där var välkända sedan många år.


 • Pratmos

  Som vanligt pratar Thomas C mer än han vet. Det viktiga är att vägbygget finns med i regionens plan. Sedan kan kommun eller ett intresserat företag förskottera pengar. Eftersom kommunen sagt att de kan göra det så är det inte där problemet sitter.


 • Förfinande

  Det är underbart att ännu en riksväg skall förfinas med mera finbyggen!
  Vart man än kommer idag finns dessa tempel utmed vägar och runt samhällena, jag tycker det är härligt med lite utveckling!

  Riv det gamla och bygg nytt, vi måste utvecklas och konsumera mera! Det är värdefullt!

  Älmhults kommun bryr sig inte som du tror Carl, klart de säger ja till Ingvar!


 • Stor spänning

  Låt oss då se om IKEA kan lösa den Gordiska knuten, dvs Haganäsledens byggande eller ej. Men det fixar de nog, de brukar få som de vill i Älmhult.


 • bra där Annie!

  kanon bra förslag med ett IKEA-museum! de håller jag på!


 • tillbaka

  Stoppa utvecklingen och börja uppfödningen av arbetshästar för i Älmhult skall vi återgå till häst och vagn, sitta hemma i stugorna och sluta resa, träffa folk från andra platser utan återgå till självhushåll. Kanske vi överlever eller kanske...


 • Museum i gamla fastigheten

  Ett museum i gamla fastigheten är en utmärkt idé.
  Vi kan inte fatta hur mycket ett sådant turistmål skulle locka hit. Inse att IKEA är något exotiskt utanför sverige.
  Här finns ett kulturarv som kräver att bevaras.
  Ett finare och mer personligt minnesmärke över Ingvar går inte att åstadkomma.


 • Arbete igång

  Flera kommentarer är riktade mot kommunen, med synpunkter på bl a Haganäsleden. Det finns redan ett principbeslut om att bygga den nya leden och den finns också med som ett av fem objekt i hela länet i den sk länstransportplanen som gäller för perioden fram till 2021.
  Sedan kan kommunen besluta om att förskottera för att tidigarelägga byggandet. Planering pågår för fullt, med alla de utredningar som enligt regelverket måste tas fram. Och arbetet har varit igång ett tag för att få en utveckling av Älmhult.
  Här är det alltså inte så att kommunen och politikerna drar frågan i långbänk - tvärtom!
  Och det handlar inte om att säga ja eller nej till IKEA - det handlar om att säga ja till en möjlig utveckling av Älmhult!


 • För- och nackdelar

  Det finns, som med allt annat, både för- och nackdelar med det här. En stor nackdel, som skrämmer mig lite, är det faktum att Älmhults mest välbesökta affär placeras utanför byn. Risken är att det då går sämre för andra lokala butiker så att byn långsamt dör ut.
  Fördelen med att bygga ett nytt varuhus i Älmhult, oavsett placering, är att det minskar risken att IKEA lägger ner i Älmhult. Något som definitivt skulle göra att orten långsamt dog ut.
  Istället för museum, eller tillsammans med ett museum (för vem fasen vill gå på ett så stort museum om möbler?) skulle man kunna använda varuhuset till ett sorts folkets hus med bio, bowling osv. Allt för ett levande samhälle som lockar fler invånare.


 • nostalgi..

  ..inte ´´bara´´ ett IKEA museum i den gamla nostalgiska byggnaden, utan även personalen skulle gå klädda som de gjorde i de olika epokerna, mat från olika decennium kan serveras, musik från de olika tidsepokerna, bilar m.m. Åh, där vill jag jobba...


 • Svenne

  Ang peakoil...
  Enligt en professor på kth så tar oljan slut om 4 miljoner år, du kanske är seglivad vad vet jag?
  Peakoil är ju ett bra sätt att trissa upp oljepriset med..


 • Carl L lägg ner

  Återigen en bitter avundsjuk som inte vet vad han pratar om. Jag har jobbat på en liten träindustri I SMÅLAND där vi tillverkade möbler till IKEA. Det är klart att man flyttar tillverkning utomlands där arbetare är till för arbete och inte som Fack sverige när ALLT ska ifrågasättas och inget produceras. Bra Jobbat Kamprad och grattis Älmhult för att Ni har IKEA.


 • Trångbodd

  Växande ÄLMHULT


 • Stena ut och IKEA in

  Fantastiskt! Kommentarerna har fått ett par politiker att mycket försiktigt visa sig. Det är väl inte bara digniteten på vad som är IKEAs avsikt som ligger bakom framträdandet, utan de har väl kött på benen. Flytten sker inte utan kommunala insatser, var finns detta budgeterat? Avloppssystemet och vattennätet är i dag otillräckligt och ett nytt område krokar man inte på det gamla stamnätet. Hur mycket på en höft kostar detta och hur lång tid tar det att bygga? Handelsplatsen på en sida byn, vatten o avloppshantering på den andra. Alltså kostnader för nya stammar genom centralorten, med esplanader, gator, fjärrvärme, E-ons kablar o järnväg. Förmodligen kostnader som skall täckas av innevånarnas VA-nyttjande. Skall avloppsdiket från avloppsdammarna i Eskya kulverteras förbi handelsplatsens närhet med förmodligen många genvägar dit ut?
  Om kostnaderna stiger för älmhultsboendet, kommer inflyttningen att ske till Älmhult eller det förmodligen, då avsevärt billigare Osby (Loshult) .


 • Sträva

  Låter bra med 2 år och vi får väl hoppas att så blir fallet. Haganäsleden måste nog till att byggas tyvärr men så är det. Vi måste tänka framåt och kommunen måste vara rappa i sina beslut . Detta är en stor händelse som kan föra älmhult framåt och inte stå stilla. Många företag jobbar ju på samma sätt. Stannar man upp i utveckligen så blir man snart ifrånkörd av konkurenterna. Jobba på nu för tusan . Ett nytt hus drar folk och kan vi bara locka dessa in till centrum med, så vore det ju kanon. Kommun o centrumledare får jobba hårt nu , men det blir säkert ett bra resultat i slutändan får vi hoppas på. Lycka till.


 • Torsten Johannsson

  Torsten. Dont worrie be happy.
  Livet är ju en fest, håll med om det folk o fä.


 • IKEA @ Ullared

  Hade väl varit något. Lite mer att trängas för, strax bredvid Gekås. Tror att färgerna på båda varuhhusen bredvid varandra skulle förvirra mer än tala :)


 • bra

  Ett nytt varuhus behövs i Älmhult


 • Områdesplanering

  kan kosta 300 milkoner enligt TK och Smp 19 jan
  Älmhults inproviserade investeringar är så omfattande att de bör sammanställas i budget, och redovisas för skattebetalarna. Blir summan 500 eller 700 milioner och vilka år berörs?


 • Haganäs led pga av IKEA?

  Ja - till ett nytt IKEA!
  Nej - till Haganäsled!
  Finns det någon annan tätort i detta lands som drar leder - GENOM - samhället. DEt jag har sett är att man drar dem runt om - utanför samhälet - istället för att slippa trafiken och avgaserna.
  Eftersom STENA är stoftutsläppare - flytta ut industrin i utmarken, lägg IKEA på STENA området, så finns varuhuset kvar inne i centrum, parkeringsmöjligheter och skolorna slipper nedfall av stoft.veckans fråga v5

 

veckans fråga v5

Utbildningsnämndens ordförande Stefan Jönsson har uttalat kritik mot vinstdrivande friskolor, men också fått mothugg. Vad tycker du?

Visa resultat
Företagargala i Älmhult

Älmhult [Uppdaterad 2015-01-23]

Träffa några av pristagarna och företagarna som prisades och minglade på Företagargalan 2015.

 


Veckans fråga v4.

 

Veckans fråga v 4

Älmhult försöker bli attraktivare genom att stärka sitt varumärke. Vad tycker du att kommunen ska göra?

Visa resultat
Film ska sälja Älmhult

Älmhult [Uppdaterad 2015-01-19]

En film, nytt varumärke, förstärkt kommunikationsavdelning och en ny kommuntidning. Nu börjar marknads-föringen av Älmhult på allvar. Läs mer

 

Veckans fråga v 4

Älmhult försöker bli attraktivare genom att stärka sitt varumärke. Vad tycker du att kommunen ska göra?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

TV: Kulturdebatt om offentlig konst

Nyheter [Uppdaterad 2015-01-31]

Smålandspostens kulturdebatt om offentlig konst i Växjö lockade drygt 100 personer på lördagseftermiddagen. Gäster var konstchef Nicolas Hansson, kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson (C), konstnären Susanna Arwin och den pensionerade lektorn i juridik Mats Bergström. Se debatten i sin helhet här.

 


Växjö Lakers slog serieledaren

Sport [Uppdaterad 2015-01-30]

Växjö Lakers tog på fredagskvällen sin fjärde raka seger i SHL genom att besegra serieledande Skellefteå AIK med 3–1 inför 5 132 åskådare i Vida Arena. Se gärna reprisen från direktrapporteringen här på smp.se.

Live Blog Växjö Lakers–Skellefteå


Smålandsposten Nära 30/1

Nyheter [Uppdaterad 2015-01-30]

Smålandsposten ger dig dagens sändning med nyheter.

 


Älmhult

Du missar väl inte Mera Älmhult?

Mera Älmhult är en tidning som innehåller lokala reportage, porträtt, annonser och information kring vad som händer i kommunen. Tidningen kommer ut i slutet på varje månad.
Har du nyhetstips, kontakta Johan Persson
Telefon/mobil: 0470-77 06 02.
E-post: meraalmhult@smp.seÄlmhultsredaktionen

Norra Esplanaden 10
343 30 Älmhult

Kontaktinformation Älmhultsredaktionen
almhult.red@smp.se
Telefon: 0476-487 50


Mest läst på Älmhult senaste veckan


Kalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.