Mellanmjölk om eleven själv får välja

Alvesta Artikeln publicerades

Nu har en mätning gjorts över vilken mjölksort som är populärast. Mellanmjölken vann det inbördes mötet med 1 610 druckna liter mot 1 270 liter lättmjölk.

Förra hösten beslutade man att införa lättmjölk som standard på kommun-ens skolor, på råd av Livsmedelsverket och den nya kostpolicyn. Smålandsposten skrev en rad artiklar om förändringarna med skolmaten. Det fanns då synpunkter på att endast lättmjölk serverades.
I december lämnade Alvestaalternativet in en gruppmotion till kommunfullmäktige där de ville att både mellanmjölk och standardmjölk skulle återinföras i skolrestaurangerna. Detta gav effekten att nämnden för barn och ungdom i mars beslutade att låta barnen välja mjölksort själva under en testperiod. Valet stod mellan lättmjölk och mellanmjölk. Mätningen gjordes under tre kalenderveckor med tolv ordinarie skol-dagar, den 7 till den 27 maj.
Det visar sig att mellan-mjölken är populärast på samtliga deltagande skolrestauranger i Alvesta kommun. 1 610 liter gick åt under testperioden jämfört med 1 270 liter lättmjölk.
– Jag har inget att säga om testet. Jag har genomfört det här på nämndens uppdrag så de får uttala sig, säger kostchef Jens Reinecke.
Elev- och personal-representanter har även fått testa att identifiera lättmjölk och mellanmjölk i en blindprovning.