Annons
Nyheter

Arbetsförmedlingen storvarslar – oklart hur det slår mot länet

Var tredje anställd eller 4 500 varslas om uppsägning i en gigantisk hårdbantning av Arbetsförmedlingen. Mängder av förmedlingskontor kommer att stängas ner runt om i landet.
– Det är ett tufft och tråkigt besked att ge till våra medarbetare, säger Arbetsförmedlingens chef i Kronoberg David Fridlund.
Arbetsmarknad (TT) • Publicerad 30 januari 2019
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Arkivfoto: TT
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Arkivfoto: TTFoto: Vilhelm Stokstad/TT

Bakgrunden är budgetbesparingar och inriktningen i den nya politiska överenskommelsen.

Annons

Hela landet kommer att beröras av det historiskt stora varslet, ett av de största överhuvudtaget i Sverige. Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda. Och av varslet på 4 500 uppsägningar som myndigheten tagit beslut om räknar generaldirektören Mikael Sjöberg med att runt 3 500–4 000 av dessa finns utanför huvudkontoret i Stockholm.

David Fridlund, chef för arbetsförmedlingen i Kronoberg.
David Fridlund, chef för arbetsförmedlingen i Kronoberg.Foto: Lennart Ernstsson

David Fridlund är chef för Arbetsförmedlingen i Kronobergs län som har cirka 220 anställda. Procentuellt sett skulle det nationella varslet motsvara cirka 80 anställda i Kronoberg, men det finns ännu inga uppgifter om hur det kan drabba länet.

– Vi var förberedda på att ett varsel skulle komma. Men det är klart att det är ett tufft och tråkigt besked att ge till våra medarbetare.

Hur många berörs i Kronoberg?

– Jag kan inte svara på det. Det är för tidigt. Det är ett nationellt varsel och nu går vi in i ett omställningsarbete och fackliga förhandlingar och utifrån det så ser vi sedan hur det geografiskt påverkar oss, säger David Fridlund.

När vet du hur det ser i länet?

– Tidigast i april ger vi besked till våra medarbetare om de blir aktuella för en eventuell uppsägning.

Vad har det varit för reaktioner bland de anställda i dag?

– Det är lite tidigt att säga. Det finns så klart tankar och oro. Men samtidigt tycker jag att vår personal har haft mycket bra fokus på verksamheten.

Ska kontor i Kronoberg läggas ner?

Annons

– Det är också lite för tidigt att säga. Men det är klart. När vi får ett minskat anslag så kommer det att påverka vår verksamhet.

Hur känns det här?

– Det är alltid tråkigt när sådant här sker. Samtidigt är vi en statlig myndighet och vi får de anslag som vi får och vi måste då anpassa vår verksamhet, säger David Fridlund.

Exakt var och hur uppsägningarna kommer att slå är för tidigt att säga, men det kommer att innebära att mängder av de cirka 240 kontoren försvinner. Och det är en inriktning som ligger i linje med den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L som siktar på att lägga ut själva förmedlingen på privata aktörer – då kommer inte Arbetsförmedlingen ha något större behov av kontor ute i kommunerna, enligt Sjöberg.

Kvar blir då en kontrollapparat och en digital verksamhet som blir allt viktigare när personal försvinner.

– Det är också den del som undantas i det här varslet, digitaliseringen och IT, säger Sjöberg.

Han ser framför sig att de stora nedskärningarna av personal och kontor kommer att påverka Arbetsförmedlingens förmåga att sköta sitt uppdrag, både som en följd av färre huvuden men också eftersom en sådan här stor neddragning naturligtvis påverkar personalen tufft under resans gång.

– Varslar man så här många så kommer givetvis verksamheten att påverkas, säger Sjöberg.

Han spår att de rena uppsägningarna så småningom landar kring 3 000–3 500 eftersom Arbetsförmedlingen har en personalomsättning på över tusen personer på ett år, och den lär inte bli mindre nu.

Bakgrunden till jättevarslet är politiska beslut, en kombination av den M/KD-budget som vann i riksdagen före jul och inriktningen från de fyra partier som enats om den politiska riktningen framåt. Före jul antydde Sjöberg att uppemot hälften av de runt 4 000 som skulle behöva varslas, senare skulle kunna återanställas när den akuta budgetkrisen skulle vara över i slutet av året. Det är inte sannolikt längre.

Annons

– Det är inte bara statsbudgeten, det är också så här politiken har skissats på Arbetsförmedlingens framtid, så de samverkar de här olika storheterna, säger Sjöberg.

Han beskriver varselbeslutet som tungt.

– Mina tankar går verkligen till alla medarbetare nu. Det är väldigt många som kommer att hamna i en osäker situation. Det tar en stund innan vi kan berätta exakt hur många som ska sägas upp och vilka, säger han.

Nu vidtar förhandlingar med facken. Ledningens ambition är att de faktiska uppsägningsbeskeden ska kunna förmedlas i slutet av april.

TT/SMP

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons