Annons
Nyheter

Bert Karlsson ser Växjö som skrämmande exempel på att muslimerna tar över

”Växjö är ett skrämmande exempel på att nu får det vara nog”, säger Bert Karlsson i en video han lade ut på nätet på onsdagen. I filmen jämför han islam med nazism och menar att muslimer kommer hit med avsikt att ”ta över allt”. Samtidigt besökte han Växjö på den valturné han gör tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Växjö • Publicerad 9 maj 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Bert Karlsson besökte på onsdagen Växjö som utfrågare av KD-ledaren Ebba Busch Thor på hennes förvalsturné. Båda är de starkt kritiska till att polisen gett tillstånd för böneutrop och oroade över vilka konsekvenser det kan leda till.
Bert Karlsson besökte på onsdagen Växjö som utfrågare av KD-ledaren Ebba Busch Thor på hennes förvalsturné. Båda är de starkt kritiska till att polisen gett tillstånd för böneutrop och oroade över vilka konsekvenser det kan leda till.Foto: Bo Ströberg

”Nu ska vi komma till det här landet och ta över allt och ändra lagarna så de passar oss”, säger Bert Karlsson i en video, som han på onsdagen publicerade på internet. Han jämför där islam med nazismen.

”Växjö är ett skrämmande exempel på att nu får det vara nog. Vi måste sätta ned foten ordentligt”, manar Bert Karlsson och fortsätter med att varna för att vi snart ”kommer att ha minareter i varenda kommun”. När han strax efteråt framträdde som valarbetare åt Kristdemokraterna, på ett möte på Hotel Royal Corner i Växjö, fortsatte han att hävda att moskén ska sätta upp en minaret och att den muslimska församlingen vill ”förgöra hela Sverige”.

Annons

Bert Karlsson var i Växjö tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor, som en del i hennes förvalsturné. Duon marknadsför evenemanget under devisen ”Tuffa frågor, ärliga svar”. Men utfrågarens frågor var varken särskilt tuffa eller kritiska, Bert & Ebba bjöd snarare på körsång. Inte sällan med den förre Ny Demokrati-ledaren som solist.

16 ämnesområden fanns antecknade på blädderblocket på podiet. Alla hanns inte med men Ebba Busch Thor sa att hon vill ha 10 000 fler poliser, precis som Socialdemokraterna beslöt redan för ett år sedan, att fastanställda läkare ska tjäna mer än hyrläkare och att den så kallade ”pensionärsskatten” som blev effekten av Alliansens jobbskatteavdrag ska tas bort. Hon vände sig även mot att man istället för att se till att det finns äldreboende åt alla som behöver satsar på ”kommunala skrytbyggen”, utan att göra någon lokal koppling.

Mest applåder drog Ebba Busch Thor ned när hon kritiserade det tillstånd för knappt fyra minuter böneutrop en gång i veckan som Stiftelsen Växjös muslimer nu beviljats av polisen. Bland annat väckte hennes jämförelse mellan böneutrop och politisk propaganda munterhet, när hon undrade vad folk skulle tycka om man i sitt bostadskvarter skulle tvingas höra högtalare förkunna ”Kristensson är den enda rätta vägen till regeringsmakten”.

KD-ledaren har engagerat sig starkt i frågan om böneutropet i Växjö, bland annat genom att kräva ett nationellt stopp. Tidigare på onsdagen träffade hon kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) för att just prata om det här. Vid efterföljande pressträff fick Smålandsposten möjlighet att ställa några frågor till Ebba Busch Thor.

Vad är ditt främsta argument mot böneutropet?

– Sverige har ett stort problem med parallellsamhällen och flera utsatta områden varav Araby är ett.

På vilket sätt ökar böneutrop segregationen?

– Det säger sig själv. Symboler har både makten att ena och splittra. Återkommande böneutrop leder till ökad segregation genom vilka som känner sig bekväma med att bo i ett sådant område. Människor som flytt från länder med religiöst förtryck ska kunna veta att Sverige är ett land där vi värnar religionsfrihet men där man också kan ha frihet ifrån religion.

Ökad segregation, är det en erfarenhet man har från platser där böneutrop redan finns, som Fittja och Karlskrona?

– Jag kan inte värdera det utan bara förhålla mig till det som sker här.

Annons

Vad baserar du dina farhågor på?

– Tänk dig själv att man sitter i sin trädgård i det här området och får höra böneutrop, varje fredag, varje vecka, året runt på motsvarande ljudvolym av ett diskotek. Detta hörs in i människors hem, in i människors sovrum. Där ska människor själva kunna välja om de vill ta till sig ett religiöst budskap eller inte.

Hur ser du på församlingens argument, att böneutrop kan vara positivt för integrationen, göra att även muslimer känner sig som en del av Sverige?

– Jag menar att det faktum att man kan vara verksam som muslimsk församling, i trygghet utan att möta diskriminering, är en viktig markering att man kan vara muslim i Sverige.

Blir inte då budskapet: ni får gärna vara muslimer, bara ni inte hörs eller syns?

– Jag skulle vilja påstå att du nu argumenterar mot mig i den här intervjun.

Hur ska en lagstiftning mot böneutrop utformas?

– Vi har inte föreslagit någon ny lagstiftning, det här handlar om tillämpningen.

Och nu har tillstånd beviljats enligt de regler som gäller?

– Vi får se om det överklagas eller inte.

Fotnot: Det tillstånd som beviljats för böneutropet säger att ljudvolymen i närliggande bostäder inte får uppgå till mer än 45 dB. Ett normalt samtal ligger på ungefär 60 dB.

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons