Lär dig städa rätt och lätt

Bostad 2006-02-09 | Uppdaterad 2007-10-05

Stockholm (PM) Tycker du att det är tråkigt att städa? Du är absolut inte ensam. För många är städning ett nödvändigt ont och inget som man gör ivrigt sjungande och bubblande av lust. Men hur gör man egentligen för att städa lätt och rätt? Vi har besökt en städspecialist för att få några goda råd på vägen.


Peter Johansson kan konsten att städa. Enligt honom ska man helst städa varje vecka. Foto: Pavel Koubek/NA Bild.


Det vanligaste felet vi amatörstädare gör när vi städar är att vi använder fel kemikalier.
- Många köper billiga kemikalier och får slita mer för att få ett bra resultat. Det är viktigt att använda rätt saker och att låta kemikalierna göra jobbet. Folk har helt enkelt för bråttom. Man måste låta kemikalierna hinna verka, säger Peter Johansson från företaget Städspecialisten.
En bra dammsugare, ett moppset, en hink, ett par mikrofiberdukar och några gamla lakan är allt du behöver för att få till det perfekta hemmet.

Slarvar med trasorna
- Många slarvar och använder samma trasor i både badrummet och köket, men det får man absolut inte göra. Trasorna är riktiga smittbärare och ska tvättas i 90 grader direkt efter användning, annars sprider man bakterier, konstaterar Peter Johansson.
Och för att vara säker på vilken trasa som hör till vilket rum använder han olika färg.
- Jag har en rosa till badrummet och en ljusblå till köket, berättar han.
Men var ska man egentligen börja?
- Jag börjar alltid med att kasta ut och skaka av alla mattor. Sedan är regeln att man börjar damma uppifrån och ner för att till sist dammsuga och torka av golven.
När man torkar av golven är det viktigt att man inte använder för mycket vatten och torkar man av dyrbara trägolv får moppen bara vara lätt fuktad.

För mycket vatten
- Många använder alldeles för mycket vatten. En våt sjö på golvet gör det
inte renare, utan riskerar att förstöra det helt, berättar Peter Johansson.
Att putsa fönster är för många en mardröm. I stället för att få skinande rena rutor står man där med fönster som ser flammiga och randiga ut. Fönsterputsmedel är enligt Peter Johansson helt onödiga. Själv använder han sig bara av vatten och lite diskmedel.
- Tvätta fönstret med en svamp. Börja sedan högst upp och gå i en s-liknande rörelse med fönsterskrapan. Se bara till att det inte är för hårt blad på skrapan. Många skrapor som du köper i vanliga affärer har alldeles för hårt blad. Jag använder ett mjukt blad och byter ofta, berättar han.

Kemikalier gör jobbet
De tuffaste och mest tidskrävande utrymmena är kök och badrum. I köket stryker Peter Johansson ut rengöringsmedel med en fuktad svamp på spis och diskbänk och låter det sedan verka. Det är kemikalierna som ska göra jobbet. Sedan torkar han med en mikrofiberduk och polerar därefter med ett gammalt lakan.

Suveräna lakan
- Gamla lakan är suveräna att städa med. De luddar inte och har bra uppsugningsförmåga, konstaterar han.
I badrummet börjar Peter Johansson alltid med att ha rengöringsmedel i toalettstolen. Sedan låter han det verka under tiden som han gör rent handfat och dusch eller badkar.
- Duschkabiner kan vara svåra att hålla rena. De får ofta kalkbeläggningar. Då brukar jag spruta på kalkborttagningsmedel och sedan ta en diskborste och skura med. Badkar brukar jag göra rent med vanligt Vim och en svamp.
När det gäller toalettstolen är principen att börja torka av den utifrån och in.
- Jag lyfter alltid bort toasitsen så att man kommer åt att göra rent ordenligt under den.
Hur ofta ska man städa?
- Helst varje vecka, men minst varannan. Fast toaletten bör man göra rent varje vecka.
Finns det några knep för att göra städningen roligare?
- Jag brukar ha på bra musik och så tänker jag på hur resultatet kommer att bli. Det bästa med städningen är ju belöningen man får när man är klar. Att man har gjort något som syns, avslutar Peter Johansson.
huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 27/1

Nyheter [Uppdaterad i dag 16:53]

Polisen letar efter ägare till stöldgods. Ljungby kommun tar över bygget av arenan. 20-åring åtalas för misshandel av sin pappa. Det kommer blir svårt att hitta automater där man kan betala p-avgiften med mynt nästa år.

 


TV: Kultursvepet vecka 5

Nyheter [I dag 15:35]

Vad händer på nöjesfronten den här veckan? Kultur- och nöjesredaktören på Smålandsposten ger dig svaren.

 


Efter flytten – kalla lokaler och gamla möbler

Nyheter [Uppdaterad i dag 08:41]

Kommunala vuxenutbildningen i Växjö har flyttat till nya lokaler i Linnégallerian, men flytten har kantats av problem.

 Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.