Annons
Nyheter

Storbranden: "Gick på ett ögonblick – sen stod lågor till andra våningen”

En hyresfastighet i Strömsnäsbruk började brinna kraftigt under natten till tisdagen. Orsaken till storbranden är fortfarande oklar och i avvaktan på teknisk undersökning rubricerar polisen det som mordbrand.
Strömsnäsbruk • Publicerad 21 augusti 2018
Foto: Pontus Lundahl/TT

I byggnaden vid Nya Åbrovägen finns såväl affärslokal, restaurang som lägenheter men var själva branden startade är fortfarande oklart. Även tre bilar parkerade i närheten av huset har skadats.

Räddningsstyrkorna som fick larmet strax innan halv fyra natten till tisdagen arbetade direkt med att utrymma de lägenheter som inte eldhärjades och polis samt ambulans skickade också till platsen.

Annons

Klocka 07.00 konstaterar polisen att räddningstjänstens rökdykare har sökt igenom huset och lägenheterna utan att finna någon människa kvar, alla hade kunnat ta sig ur huset på egen hand.

– Där har polisen sett till att alla fått tillfälliga lokaler att vistas i så här i det akuta läget, säger Niklas Henningsson

Polisens jourförundersökningsledare i sydvästra Götaland uppgav att fastigheten fått omfattande skador. Under morgonen var hela brandplatsen avspärrad inför den tekniska undersökning som ska påbörjas av polisen när själva släckningen avslutats helt. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Strax innan klockan åtta på tisdagsmorgonen var branden släckt enligt räddningstjänsten.

– Men det är fortfarande en del svart rök som kommer ur ventilationen så att vi håller på och letar där, vi har höjdbilen kvar här från Ljungby. Annars ska allt vara släckt, säger insatsledaren Niklas Henningsson.

När räddningstjänsten kom till platsen hade alla de boende kunnat ta sig ur huset på egen hand.

– Men det hade gått oerhört fort. En av hyresgästerna hörde hur rutorna exploderade där nere. Det gick på ett ögonblick, sen stod lågor upp till honom på andra våningen.

Två lägenheter är nu helt utbrända tillsammans med en affärslokal på nedre botten och tre bilar som stod parkerade utanför huset. Var branden startat vill Niklas Henningsson låta vara osagt ännu ett tag.

– Hade inte bilarna stått utanför skulle jag kunna säga att det var i affärslokalen men nu får vi avvakta polisens undersökning. Det kan ha börjat i bilarna också.

En pizzeria som också ligger i huset kunde man rädda men med vissa skador.

Annons

Branden under natten till tisdagen är en av flera storbränder i Strömsnäsbruk som krävt stora insatser från räddningstjänsten de senaste åren. En tidigare inträffade bara 50 meter därifrån på samma gata.

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons