Annons
Nyheter

Brutal misshandel av 83-åring rubriceras som mordförsök

Tre personer anhölls under förmiddagen misstänkta för grovt rån och mordförsök på en 83-årig man från Kallinge. Samtidigt jagar polisen en fjärde misstänkt person som är på fri fot.
Kallinge • Publicerad 2 februari 2019
Två maskerade personer ska ha brutit sig in hos den 83-årige mannen som nu vårdas för svåra skador.
Två maskerade personer ska ha brutit sig in hos den 83-årige mannen som nu vårdas för svåra skador.Foto: Fredrik Sandberg / TT

De tre gripna togs utanför Blekinge, men sitter nu anhållna på polishuset i Karlskrona. Förhör pågår och ska fortsätta under kvällen. Ännu finns inga medgivanden redovisade.

Anhöriga till den 83-årige man som under fredagen hittades svårt misshandlad i sitt hem, har svårt att förstå varför det hände.

Annons

Avspärrningsbanden runt den äldre mannens hus i ett villaområde i Kallinge markerar en brottsplats. Inne i huset och på tomten arbetar polisens tekniker sedan fredag förmiddag.

Det var mannens dotter i sällskap med en granne som hittade honom och slog larm. Mannen fördes till sjukhus där han vårdas för flera svåra skador. Han har frakturer på flera ställen, är blåslagen i ansikte och på överkropp.

– De har slagit honom med en vas eller en kruka eller något i ansiktet. Så hårt att läkarna fått operera bort skärvor från hans huvud och ansikte.

Det berättar en av de anhöriga och varken hon eller någon annan i familjen kan förstå hur någon kan göra så här mot en gammal man. Den 83-årige mannen är rullstolsburen och kan enligt anhöriga bara ta några stapplande steg på egen hand.

– Han är en envis man som inte vill ha hjälp från hemtjänst eller så. Så det var hans dotter som brukade titta till honom och hjälpa honom.

Enligt familjens uppgifter syntes det direkt att något inte stod rätt till. Dörren var uppbruten och lampor tända.

– Det enda vi vet är det han kunnat berätta. Att det var två fullt maskerade personer som tog sig in, att han vaknade av det. Och att de skrek att han skulle visa var han har sina pengar. Men han har ju inga pengar och när han inte gjorde som de sa, fortsatte de att slå.

Så fort polis och ambulans larmats till platsen, spärrades huset och tomten av för tekniska undersökningar. Den svårt skadade 83-åringen har kunnat ge vissa uppgifter till polisen.

– Vi vet inte mer än det vi lagt ut på Facebook och det jag säger nu. Vi får inte komma in i huset och polisen säger inget.

Familjens förhoppning är att någon ska ha sett något och att polisen ska få fast gärningsmännen snabbt.

Annons

– Vi förstår ingenting. Är det så att det gått rykten om att han hade pengar hemma? Vi vill verkligen att de som vet något, berättar för polisen.

En granne som BLT pratar med, berättar att de varken sett eller hört något den aktuella kvällen och natten. Och att polisen omedelbart började knacka dörr för att samla in eventuella vittnesuppgifter.

Mats BlennowSkicka e-post
Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons