Annons
Nyheter

Förslag: Burkaförbud i Danmark - men tomtemask tillåtet

Danmarks regering föreslår burkaförbud. Danmarks regering föreslår förbud mot att bära burka och andra plagg som täcker ansiktet.
Danmark • Publicerad 6 februari 2018

Förbudet gäller alla som täcker ansiktet, oavsett om det är med burka eller rånarluva, förklarar Søren Pape Poulsen, Konservative, vid en pressträff.

Enligt förslaget som nu går ut på remiss ska den som döljer ansiktet kunna beläggas med böter på 1 000 danska kronor. Upprepade överträdelser mot maskeringsförbudet kommer att kunna straffas med böter upp till 10 000 kronor. Däremot har ett tidigare kritiserat förslag om tre månaders fängelse som påföljd strukits.

Annons

Regeringen hoppas kunna lägga ett förslag till folketinget under våren så att lagen kan träda i kraft senare i år. Søren Pape Poulsen erkänner att det kan bli svåra gränsfall, och väntar sig därför att lagförslaget kommer att justeras efter remissrundan.

Förslaget handlar i hög grad om att markera vilka värderingar som en majoritet i folketinget vill ska gälla i det danska samhället, framhåller han.

– För mig är det viktigt att vi har några värderingar som vi står för i det här samhället.

– Jag tycker det vore mycket märkligt om någon av er stod med burka eller rånarluva på när ni talar med mig, säger han till journalisterna på pressträffen.

Samtidigt slår han fast att polisen ska visa hänsyn, när förbudet tillämpas.

– Jag vill inte se någon polis som river burkan av kvinnor på gatan, säger han och förklarar att burkan kan tas av i lugn och ro på polisstationen eller i hemmet.

Vissa undantag från maskeringsförbudet görs. Det ska bli tillåtet att täcka ansiktet, om det görs i gott syfte, till exempel att skydda ansiktet med en halsduk om det är kallt. Det kommer också att fortsatt vara tillåtet att klä sig i tomtemask till jul.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons