Annons
Nyheter

Dissidenter kvar bakom galler i Maldiverna

Maldiverna • Publicerad 3 februari 2018

Högsta domstolen i Maldiverna har beordrat att nio politiska fångar ska släppas. Men oppositionen oroar sig för att president Abdulla Yameen inte ska verkställa beslutet – och att det i så fall skulle leda till ännu mer oro i landet.

– Trots att Yameen har sagt att han kommer att följa beslutet, så har han ännu inte uppfyllt ordern som kom för över 36 timmar sedan, säger Hamid Abdul Ghafoor, talesperson för partiet MDP.

Annons

HD meddelade i torsdags att domarna mot nio dissidenter var politiskt motiverade och bad regeringen att frige dem omedelbart. Bland fångarna finns ex-presidenten Mohamed Nasheed.

FN, Australien, Storbritannien, Kanada, Indien och USA har välkomnat beslutet och ser det som en möjlighet att föra in Maldiverna på en mer demokratisk väg. Sedan Yameen kom till makten har han slagit ner på oppositionen och sett till att nästan alla politiska motståndare slängts i fängelse.

Regeringskritiker och säkerhetsstyrkor har drabbat samman i Maldiverna, sedan högsta domstolen beslutat att dissidenter ska släppas. Missnöjet mot president Abdulla Yameen växer.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons