Annons
Nyheter

11 fälls efter upplopp vid NMR-demonstration

Ägg, stenar och flaskor kastades mot polisen under en motdemonstration mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i september. Nu döms elva män för bland annat våldsamt upplopp, flera av dem till fängelsestraff på upp till nio månader.
Sverige • Publicerad 18 december 2017

Männen anses ha ingått i en folksamling som "med förenat våld" gick till angrepp mot personer och egendom. Enligt åtalet slängde gruppen stenar, flaskor, ägg, rökfacklor och annat – främst mot polisen, som fanns mellan motdemonstranterna och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR.

Nu fälls samtliga åtalade. Längst straff får en 19-åring, som döms till nio månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet. Åklagaren hade dock yrkat på ett år och tio månaders fängelse för mannen, som enligt åtalet kastade stenar på polisen med en slunga.

Annons

Totalt döms åtta av männen till fängelse i mellan tre och nio månader, medan två döms till skyddstillsyn och en man får villkorlig dom.

Händelserna skedde utanför Liseberg, där polisen hade gjort en avspärrning runt Nordiska motståndsrörelsens demonstration som stannat i närheten.

Utredningarna om misstänkta brott bland NMR:s demonstranter pågår fortfarande.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons