Annons
Nyheter

Dom i Sveriges största människohandelshärva

Sju bulgariska män ska ha tjänar miljoner genom att lura, utnyttja och i vissa fall misshandla tiggare från hemlandet.
I dag kommer tingsrättsdomen i Sveriges största fall av människohandel.
Brott • Publicerad 19 december 2018
I dag kommer domen i Sveriges största fall av människohandel. Åklagaren Måns Biörklund hävdar att en bulgarisk liga ska ha utnyttjat 13 landsmän till att tigga i Växjö med omnejd. Under en tvåårsperiod ska ligan ha fört ut över två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien. Arkivbild.
I dag kommer domen i Sveriges största fall av människohandel. Åklagaren Måns Biörklund hävdar att en bulgarisk liga ska ha utnyttjat 13 landsmän till att tigga i Växjö med omnejd. Under en tvåårsperiod ska ligan ha fört ut över två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under en tvåårsperiod misstänks ligan – som består av en man i 60-årsåldern, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen – ha fört ut mer än två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien. Enligt åklagaren ska en stor del av pengarna ha kommit från utnyttjade tiggare på olika platser i Växjö med omnejd.

– Människohandelsbrottet har utövats under lång tid och begåtts inom ramen för en organiserad kriminell och internationell människohandelsorganisation dikterad av vinstintressen, sade åklagaren Måns Biörklund i samband med rättegångsstarten.

Annons

De sju bulgariska männen har åtalats misstänkt för människohandel. En 76-årig svensk man åtalades misstänkt för medhjälp till brottet. Under sin spaning har polisen observerat ett 60-tal tiggare som man tror har ingått i ligans nätverk, men bara 13 av dem omfattas av åtalet. I vissa fall ska tiggarna ha blivit utsatta för våld. En gravid kvinna ska ha misshandlats så svårt att hon drabbades av två missfall.

Alla åtalade nekar till brott. En 22-årig man hävdar att de har hjälpt sina landsmän.

– Hans familj har tiggt för sig och sedan har de lyckats få tag på ett boende så att de har kunnat hjälpa sina landsmän, så de har sluppit bo i bilar och på parkeringar, sade hans försvarsadvokat inför rättegången.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons