Journalist död i nordirländska kravaller

Storbritannien (TT-Reuters) Artikeln publicerades
En bil som satts i brand i Creggan, Londonderry, i Nordirland.
Foto: Niall Carson/AP/TT
En bil som satts i brand i Creggan, Londonderry, i Nordirland.

En kvinnlig journalist har dött av skottskador under oroligheter i Londonderry i Nordirland.

Polisen utreder fallet som ett terrorbrott.

Under torsdagskvällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry, efter att polisen enligt nyhetsbyrån Reuters genomsökt hus i området. Ett flertal brandbomber ska ha kastats mot polisbilar och flera skott avlossats.

Kvinnan har ännu inte identifierats av polisen men flera journalistkollegor har på sociala medier uppgett att det är en kvinnlig journalist som dött av skottskador.

Oroligheterna kommer dagen före påskhelgen, då nordirländska republikaner, som vill att landet ska förenas med Irland, uppmärksammar påskupproret 1916 mot det brittiska styret. Enligt flera brittiska medier ska en demonstration hållas i Londonderry på måndag, till stöd för att hela ön Irland ska vara irländsk och styras från Dublin.

Politiska ledare på båda sidor fördömer dödsfallet och de nu uppblossade oroligheterna.

– Mordet på den här unga kvinnan är en tragedi för hennes familj men också en attack mot alla människor i provinsen, en attack mot fredsprocessen och en attack mot långfredagsavtalet, säger Michelle O’Neill, republikanska Sinn Féins ledare i Nordirland i ett uttalande, enligt Guardian.

Arlene Foster, ledare för unionistpartiet DUP, twittrade: "Förkrossande nyheter. Ett meningslöst dåd. En familj har slagits sönder. De som förde vapen till våra gator på 1970-, 80, och 90-talen hade fel. Det är lika fel 2019. Ingen vill gå tillbaka till hur det var då."