En tredjedel använder telefonen för mycket

Hälsa Artikeln publicerades
72 procent av svenskarna har tillgång till en smart telefon, en av fem tittar på sin telefon över femtio gånger per dag, omkring en tredjedel känner att de använder telefonen för mycket. Arkivbild.
Foto: Wilma Nora D. Nygaard
72 procent av svenskarna har tillgång till en smart telefon, en av fem tittar på sin telefon över femtio gånger per dag, omkring en tredjedel känner att de använder telefonen för mycket. Arkivbild.

Det första vi kollar på morgonen, det sista vi kontrollerar innan vi släcker lampan. Det är inte många minuter som de smarta telefonerna lämnas orörda. Samtidigt känner nära en tredjedel att de använder telefonen för mycket.

– Vi behöver påminna oss om att telefonen faktiskt påverkar oss, säger en psykolog.

Smarta telefoner är överlägset den mest använda manicken i Norden. 72 procent av svenskarna har tillgång till en smart telefon, en av fem tittar på sin telefon över femtio gånger per dag, omkring en tredjedel känner att de använder telefonen för mycket. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av konsultbolaget Deloitte.

Även om telefonen i sig inte behöver vara dålig för oss kan vi behöva sätta tydligare gränser, anser Kajsa Bergwall, psykolog på Stressmottagningen i Stockholm.

– Det är ett problem när man börjar se det som ett problem. Att man egentligen vill minska sin användning, men man har svårt för det. Det är inget fel på att använda telefonen men vi kan behöva reflektera mer över hur det blir för oss. Ett första steg är att erkänna för oss att telefonen kan vara ganska beroendeframkallande.

Den smarta telefonen är i dag en stor del av våra liv. Enligt undersökningen, som har tillfrågat mobilanvändare från alla nordiska länder, är det inte många minuter under dagen som telefonen läggs undan. En tredjedel plockar upp telefonen inom fem minuter efter att de har vaknat, en femtedel efter bara en minut. Även om ytterst få somnar med telefonen i handen, kontrollerar över 60 procent telefonen en halvtimme innan de släcker lampan för dagen. Nästan var tredje ungdom mellan 18 och 24 år fortsätter att kontrollera telefonen under natten.

TT

– Det kan det vara bra att ge sig själv lite regler, för ofta kan vi behöva dem. Telefonen tar energi, även om det är roligt och trevligt. Det kan vara bra att påminna oss om att telefonen faktiskt påverkar oss, säger Kajsa Bergwall.