Annons
Nyheter

Enigt säkerhetsråd bakom Syrienresolution

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien.
Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.
Syrien • Publicerad 24 februari 2018

In i det sista verkade det som att Ryssland skulle lägga in sitt veto. Men till slut gick Moskva med på att rösta ja tillsammans med de övriga 14 medlemsländerna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) var nöjd efter beskedet.

Annons

– Det är glädjande, framför allt för civilbefolkningen. Bara den senaste veckan har minst 121 barn fått sätta livet till, säger hon till TT.

Wallström har engagerat sig hårt i förhandlingarna om resolutionen. Bland annat talade hon tidigare i dag med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i telefon.

Även statminister Stefan Löfven välkomnar beslutet i FN.

– Det återstår att se om det verkligen blir av, det har hänt förut att vapenvila har utlysts och sedan inte respekterats. Det är oerhört viktigt att alla inblandade parter står upp för vapenvilan och för tillgången till humanitärt bistånd, säger han till TT.

USA:s FN-ambassadör Nikiki Haley riktade i sitt tal efter omröstningen hård kritik mot den syriska regimen och anklagade Ryssland för att ha förhalat FN:s möjligheter att agera:

– Medan de drog ut på förhandlingarna fortsatte bomberna från Assads stridsflyg att falla. Hur många mödrar miste sina barn under de tre dagar det tog för oss att anta den här resolutionen? sade hon enligt AFP.

Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia svarade att det inte är möjligt att nå en omedelbar vapenvila om det inte "finns konkreta överenskommelser mellan de stridande parterna."

Den senaste veckan har minst 500 civila, över 120 av dem barn, dödats i flygräder mot den rebellstyrda enklaven östra Ghouta, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Några minuter efter att resolutionen antagit rapporterade SOHR om nya flygattacker mot den rebellkontrollerade enklaven.

Syftet med vapenvilan är att humanitär hjälp ska nå belägrade invånare, och att skadade och allvarligt sjuka ska kunna lämna området. Resolutionen manar till vapenvila i hela Syrien, inte bara östra Ghouta, med undantag för insatser mot IS och al-Qaida och grupper med koppling till de två terrorrörelserna.

I tidigare skrivningar hette det att en vapenvila ska införas 72 timmar efter att resolutionen antagits, men i slutdokumentet står att den ska införas "utan dröjsmål".

Annons

– Det var ju sådant som man förhandlade om in i det sista. Utgångspunkten har hela tiden varit att det ska ske så snart som möjligt. Men ingen föreställer sig att någonting sker omedelbart. Nu måste vi trycka på för att det ska implementeras så snart som möjligt, säger Margot Wallström

Moskva har elva gånger tidigare lagt sitt veto mot en resolution angående konflikten i Syrien. I november använde den ryska delegationen sitt veto för att sätta stopp för en FN-ledd utredning om kemvapenattacker i Syrien.

Att Ryssland nu har accepterat en resolution är en vinst för säkerhetsrådets legitimitet och trovärdighet, som har fått sig en törn av tidigare misslyckanden, säger Margot Wallström.

Hon ser också enigheten som en politisk fjäder i hatten för Sverige.

– Vi känner att vi har uppnått något viktigt i kväll.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons