Annons
Nyheter

EU-ja till stärkt upphovsrätt på nätet

EU-parlamentet säger ja till det omdiskuterade förslaget om stärkt upphovsrätt på nätet.
Kreatörer och tidningshus ger tummen upp, medan kritikerna nu får hoppas på en sista omsvängning när EU:s medlemsländer definitivt ska avgöra frågan i april.
EU (Strasbourg, TT:s korrespondent) • Publicerad 26 mars 2019
Demonstranter i tyska Stuttgart oroas för internets framtid om EU:s nya upphovsrättsregler går igenom. Arkivfoto.
Demonstranter i tyska Stuttgart oroas för internets framtid om EU:s nya upphovsrättsregler går igenom. Arkivfoto.Foto: Sebastian Gollnow/dpa/AP/TT

Dagens avgörande omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg slutade 348 mot 274. 36 ledamöter avstod.

Därmed är nu förslaget i princip klart. Det enda som återstår är ett slutligt klartecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet, vilket dock väntas bli en formalitet med tanke på att länderna redan gett ett preliminärt ja på förhand.

Annons

Trycket lär ändå bli hårt på inte minst Tyskland, där debatten gått het och de kristdemokratiska och socialdemokratiska regeringspartierna är rejält oeniga. Om Tyskland svänger till ett nej kan fortfarande upphovsrättsförslaget ändras.

Lång strid

Striden har pågått i flera år.

I ena ringhörnan står främst internetaktivister tillsammans med några av de största nätbjässarna inom sociala medier.

I den andra står konstnärer och skribenter – men också stora förlag och tidningshus.

Kampen gäller de nya uppdaterade regler kring upphovsrätten på nätet som EU vill få till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba utveckling.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna nu går alltför långt och oroar sig för vad man kallar för länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

Anhängarna ser de nya reglerna som en efterlängtad chans att stärka upphovsrättsinnehavarnas ställning.

Het debatt

I EU-parlamentets debatt i dag svallade det ordentligt om känslorna.

-Det här direktivet kommer inte att leda till censur eller någon begränsning av friheten på nätet. Bakom de här falska nyheterna står särintressen som vill att nätet ska fortsätta vara vilda västern som domineras av de stora plattformarna, sade italienske socialdemokraten Nicola Danti.

Direkt efter beslutet kom flera kommentarer från parlamentsledamöter som röstat nej. Centerpartiets Fredrick Federley kallade beslutet "riktigt dåligt".

Annons

"Det kommer sakta ned hela internet, en hel del saker kommer att bli osynliga för oss. Det förstör internet som vi känner det", skriver han till TT.

Även Max Andersson, tidigare MP, men nu politisk vilde och medlem i Partiet Vändpunkt, är kritisk.

"En dyster dag för internet. Nu blir både länkavgifter och uppladdningsfilter verklighet. Nu behöver vi ta strid för att det inte blir mer filter", skriver han på Twitter.

Ändringsförslag

De två omnämnda paragraferna, som nu formellt döpts om till artikel 15 och 17, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

Båda har varit hett omdiskuterade och inför slutomröstningen pågick fortfarande intensiva försök för att få parlamentet att rösta bort dem ur dagens uppgörelse.

Så blev det dock inte. Med futtiga fem rösters marginal, 317 mot 312, valde ledamöterna att inte försöka göra några förändringar.

M mot S

De flesta svenska EU-parlamentsledamöterna har varit skeptiska till EU-kommissionens förslag, som lades fram redan hösten 2016.

"Illa utformat och riskerar att hämma innovation och tvärtemot syftet minska kultur- och informationsutbudet på internet", sade exempelvis Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande på förhand.

Några av socialdemokraterna gick dock mot strömmen.

-Det är viktigt att stärka rättighetsinnehavarna. Vi har analyserat det här väldigt noga, vi har ställt alla viktiga frågor, vi har talat med jurister om det här. Och med alla dessa samlade försäkringar tycker jag att vi kan rösta ja, sade Jytte Guteland (S) till TT.

Annons

Wiktor Nummelin/TT

"Nu har ni möjlighet att skicka ett historiskt budskap", uppmanas EU-parlamentet av Lasse Åberg och en rad andra svenska kulturpersonligheter som vill se ett ja till EU:s nya upphovsrättsregler. Arkivfoto.
"Nu har ni möjlighet att skicka ett historiskt budskap", uppmanas EU-parlamentet av Lasse Åberg och en rad andra svenska kulturpersonligheter som vill se ett ja till EU:s nya upphovsrättsregler. Arkivfoto.Foto: Nora Lorek/TT
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons