Skottlossning nära Mugabes residens

Zimbabwe Artikeln publicerades
Soldater vid militärfordon utanför Zimbabwes huvudstad Harare.
Foto: PHILIMON BULAWAYO
Soldater vid militärfordon utanför Zimbabwes huvudstad Harare.

Skottlossning har hörts nära president Robert Mugabes privata residens i Harare, och flera smällar har under natten hörts i staden, som märkte av ökad militär närvaro på tisdagen.

Rykten om en kupp har surrat, men militären nekar till ryktena i en tv-sändning, och säger att Mugabe är i säkerhet.

Befälhavare säger tidigt på onsdagen att landet inte genomgår en kupp, rapporterar flera medier.

– Det är inte ett militärt övertagande av regeringen. Vi vill försäkra landet om att hans excellens presidenten och hans familj är oskadda och att deras säkerhet är garanterad, säger en general i direktsänd tv.

I stället uppges insatserna rikta in sig på kriminella runt Mugabe. Landets finansminister Ignatius Chombo har frihetsberövats av militären, som anser att han bidragit till socialt och ekonomiskt lidande, enligt en regeringskälla.

Chombo har varit en ledande medlem i den så kallade G40-fraktionen i det styrande partiet Zanu-PF, som leds av Mugabes hustru Grace.

Så fort militärens uppdrag är utfört ska allt återgå till det normala, enligt det tv-sända talet.

Minst tre explosioner har hörts i staden under natten och även skottlossning nära presidentens privata residens, enligt vittnen.

– Från husets håll hörde vi 30 eller 40 skott som avlossades under tre eller fyra minuter strax efter klockan två på natten, säger en invånare som bor nära Mugabes herrgård i förorten Borrowdale, till AFP.

Landets arméchef Constantino Chiwenga krävde ett dygn tidigare ett omedelbart stopp för "utrensningar" inom regeringspartiet Zanu-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse. Chiwenga förklarade då också att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen.

Soldater tog under natten över landets statliga tv ZBC:s huvudkontor och några reportrar misshandlades, uppgav två ur personalen och en människorättsföreträdare, enligt Reuters. Soldater ska ha sagt till personalen att "inte oroa sig" eftersom soldaterna bara är där som skydd.

Zimbabwes ambassadör i grannlandet Sydafrika, Isaac Moyo, avfärdade ryktena om en kupp på tisdagskvällen. Han sade då att regeringen var "intakt" och lade skulden för ryktesspridningen på sociala medier.

– Det är inget som händer egentligen, det är bara påståenden på sociala medier, sade han då till Reuters.

Militärledningens krav om stopp för "utrensningar" stämplas som "förrädiskt" av det styrande partiet.

Militärens uttalande ska ses mot bakgrund av att landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa, som har starkt stöd av militären, nyligen fick sparken från sin post.

På andra sidan i maktkampen står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe som verkar trakta efter sin makes jobb när han dör eller blir för sjuk för att behålla sin post.

Och om Grace Mugabe inte får jobbet så vill hon åtminstone försäkra sig om att hon går säker under en ny ledning i landet.

Grace Mugabe stöds av bland annat Zanu-PF:s ungdomsförbund som under dagen anklagade militärledningen för att underminera författningen genom sitt hot att ingripa i politiken.

USA uppmanade på tisdagen alla parter i Zimbabwe att lösa sina meningsskiljaktigheter lugnt och fredligt efter att soldater syntes runt huvudstaden Harare.

USA:s ambassad uppmanar sina medborgare att se till att vara skyddade under det osäkra läget. Ambassaden håller stängt under onsdagen.

Storbritanniens regering rekommenderar brittiska medborgare på plats i Harare att stanna inomhus på grund av den politiska situationen i Zimbabwe.

Fakta

Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring, MDC, som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF,som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, 52.

Källa: Landguiden

Visa mer...