Annons

KD: ”Familjen är den viktigaste byggstenen”

En delad föräldraförsäkring är fel väg att gå för jämställdheten, enligt KD.
– Politiken måste veta sin gräns och inte sätta ytterligare press på familjer som har svårt att få ihop livspusslet, säger Anna Zelvin, som kandiderar för Kristdemokraterna till kommun- och regionfullmäktige.
Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 29 augusti 2018
Anna Zelvin kandiderar för Kristdemokraterna i Växjö kommun och till regionfullmäktige.
Anna Zelvin kandiderar för Kristdemokraterna i Växjö kommun och till regionfullmäktige.Foto: Lena Gunnarsson

När Anna Zelvin ska utveckla sin och Kristdemokraternas syn på föräldraförsäkringen tar hon avstamp i trygghetsfrågorna. Det räcker inte med fler poliser, man måste se till de bakomliggande faktorerna, att skapa en trygg uppväxt och livsmiljö.

– Den viktigaste byggstenen är familjen. Och barn behöver tid för att bli trygga individer.

Annons

Det är en stor omställning att få barn och familjerna behöver känna samhällets stöd, inte öka stressen i en redan pressad situation, menar hon. Kristdemokraterna vill ta bort kvoteringen av föräldraförsäkringen och istället ha en fri och flexibel försäkring där föräldrarna själva fattar besluten.

Är det inte bra för jämställdheten att båda föräldrarna utnyttjar föräldraförsäkringen?

– Jag vill också ha ett jämt uttag, men jag tror inte på tvång, säger Anna Zelvin.

Hon har själv småbarn samtidigt som hon pendlar till jobbet som gymnasielärare i Vetlanda och är politiskt engagerad.

– Jag lever med de här frågorna. I vår familj har min man har tagit ut fler föräldradagar än jag. Jag är trött på argumentet att vi vill binda kvinnan vid spisen, säger hon med eftertryck.

Att över familjens huvud reglera vem som får tid med barnen är inte rätt åtgärd för bättre jämställdhet, menar hon.

Om man som exempelvis student eller egenföretagare inte kan ta ut de kvoterade föräldradagarna riskerar de att brinna inne. Då är det barnet som är förloraren, anser hon.

Anna Zelvin engagerade sig i Kristdemokraterna under valrörelsen 2010 och har de senaste åren haft uppdrag i både Växjö kommun och i Region Kronoberg.

– Det har varit tufft ibland. Jag kommer inte från någon politiskt engagerad familj, men jag brinner verkligen för politik!

Foto: Lena Gunnarsson
Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons