Annons
Nyheter

Felaktiga vab-betalningar för 900 miljoner

Närmare 900 miljoner kronor har under 2017 betalats ut felaktigt för vård av sjukt barn, vab, uppger Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Sverige • Publicerad 23 mars 2018

Hela 15 procent av alla utbetalningar är felaktiga, vilket framgår av de slumpmässiga kontroller som genomförts under 2017, enligt Försäkringskassans rapport.

”Det här är allvarligt och vi behöver förstärka vårt kontrollarbete. De kontroller vi gör är bra, men vi behöver göra fler” säger Alexandra Wallin, försäkringsdirektör och chef för avdelningen Barn och familj, i pressmeddelandet.

Annons

Försäkringskassan konstaterar att utbetalningarna av tillfällig föräldrapenning har ökat omotiverat sedan kraven på intyg togs bort 2012. Försäkringskassan konstaterar också att antalet misstänkta brott ökar. Kassan polisanmälde år 2012 totalt 941 ärenden. 2016 var den siffran uppe i 2045.

En del av ökningen förklaras av fler barn, ett tidigare underutnyttjande av systemet och ökad sysselsättning. Trots detta skriver Försäkringskassan i rapporten att "Försäkringskassans kontrollinsatser gällande tillfällig föräldrapenning är otillräckliga eftersom det finns starka indikationer på att problemet med felaktiga utbetalningar och missbruk kan vara omfattande".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons