M: ”Fler i arbete, inte högre skatt”

Nyheter Artikeln publicerades

– Vår viktigaste uppgift är att få fler i arbete, inte att höja skatten, säger Anna Tenje, frontfigur för Moderaterna i Växjö som också sitter i partiets styrelse på nationell nivå.

180713 Anna Tenje poserar för ett porträtt.
Foto: JONAS LJUNGDAHL
180713 Anna Tenje poserar för ett porträtt.

Fler skattebetalare ger mer skattepengar. Det är så Moderaterna vill få pengar till reformer i välfärden.

– Men arbetslinjen har fler dimensioner än ökade skatteintäkter. Genom ett arbete blir man också del av en gemenskap och får, om vi får bestämma, mer pengar i plånboken än om man lever på bidrag, säger hon.

Ni lovar landets bästa arbetslinje i form av Växjölöftet. Vad är det som skiljer Växjölöftet från andra kommuners satsningar för att öka sysselsättningen?

– Det är framför allt det unika samarbetet mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och företagen där vi verkligen kapat stuprören, satsat alla resurser i en pott och lyckats få verkstad. Vi ställer också tydliga krav på deltagande, annars skär vi ner på bidragen. Alla måste fullfölja sin del av kontraktet.

Har det gett resultat?

– Vi har lyckats pressa till baka försörjningsstödet (socialbidragen) som minskat med 31.3 procent under mandatperioden. Många har gått till egen försörjning, men också utbildning, a-kassa eller sjukförsäkring. Man ska vara i rätt system för att få rätt åtgärder och hjälp till rehabilitering. Det funkar inte om man går på socialbidrag och inte efterfrågas av någon, säger Anna Tenje.

Ni går till val med parollen ”Lika för alla - rättigheter, skyldigheter, möjligheter”. Vad är din tolkning?

– För mig betyder det lika möjligheter för alla barn, oavsett bakgrund och skola, att forma sitt eget liv. Det innebär också lika inför lagen. Jag är stark motståndare till moralpoliser och ungdomsgäng som tar sig rättigheter de inte har. Och det handlar också om att arbetslinjen gäller alla efter förmåga.

”För mig handlar politiken väldigt mycket om att vi vill ge människor större frihet och större möjligheter. Det gäller också ekonomisk frihet, att man ska ha mer pengar kvar i plånboken så du kan fatta de beslut som är bäst för just dig.”

fakta

Moderaternas fem viktigaste vallöften

Vi bad partierna avlägga fem vallöften. Det här lovar Moderaterna:

 

Korta vårdköerna i Kronoberg. Vård i tid minskar lidande och ger snabbare tillfrisknande.

Vårdköerna är en fråga som flera partier lyfter i årets valrörelse. Moderaterna prioriterar att få ner de växande köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), berättar regionrådet Suzanne Frank (M). Där föreslår moderaterna tillsammans med Alliansen vårdval, för att få in fler aktörer. Dessutom vill man lägga mer pengar till familjehälsan, som kan avlasta BUP. På nationell nivå vill Moderaterna återinföra kömiljarden, och öka den till tre, för stimulera åtgärder mot vårdköer. ”Alliansregeringen kortade köerna och kan göra det igen”, säger Frank.

 

Ökad trygghet med fler poliser och en trygghetsjour med lokala ordningsvakter i Växjö.

Hur polismyndigheten fördelar sina resurser har varit en debattfråga de senaste åren. Skjutningar och mord i Malmö har gjort att poliser från länet har fått tjänstgöra i Skåne. Nu gör polisen nya satsningar i exempelvis Araby, som kommunalrådet Anna Tenje är mycket nöjd med. Men Moderaterna menar att det kan behövas en trygghetsjour som kan täcka upp där polisen inte räcker till. Den ska bestå av ordningsvakter med speciell utbildning utökade befogenheter jämfört med väktare. Satsningen finns med i blågröna budgeten för nästa år.

 

Landets bästa arbetslinje i form av Växjölöftet för fler i arbete och färre på bidrag.

I oktober 2015 presenterade den blågröna majoriteten i Växjö sin egen lokala arbetslinje: Växjölöftet. Det överordnade målet är full sysselsättning för Växjöborna och det ska nås i ett trepartlöfte mellan det offentliga, arbetsgivarna och Växjöborna. Det krävs tydliga motprestationer för att vara berättigad till bidrag. Det finns en stor uppslutning kring ambitionerna inom Växjölöftet, men inte alltid metoderna. Resultatbaserad ersättning till aktörerna inom vuxenutbildningen har exempelvis kritiserats och sociala företag har känt sig missgynnade.

 

Nolltolerans mot kränkande behandling i skolan och fokus på undervisning och kunskap.

Moderaterna lovar ordning och reda i skolan och vill öka undervisningstiden med en timme per dag. Partiet vill också se över lagen om lärares befogenheter och disciplinära åtgärder. ”Läraren ska ha tillräckliga verktyg för att hålla lugn och ro i klassen”, säger Katarina Brännström (M). För att ytterligare stärka lärarrollen vill man införa ledarskap i lärarutbildningen och införa lärarassistenter som ska avlasta läraren med uppgifter som inte rör undervisningen. Moderaterna vill också ge möjlighet att från högstadiet ge ett skriftligt ordningsomdöme, men det ska inte ingå i slutbetyget.

 

Sänkt skatt för pensionärer och de som arbetar. Vi lovar lika skatt på pension och lön.

Lägre skatt är en grundsten i den moderata filosofin: Om fler kommer i jobb med lägre skatter – då får staten in pengarna ändå. Jobbskatteavdragen som infördes av Alliansen innebar att pensionärer och sjukskrivna fick betala mer i skatt än löntagare. Man har fått mycket kritik för ”pensionärsskatten”. Det finns fortfarande en skillnad som Moderaterna nu vill ta bort i form av ett utökat grundavdrag för pensionärer. ”Den som har varit med och byggt upp välfärden ska ha rätt till den lägre skatten”, säger nu Katarina Brännström, riksdagsledamot (M).

Visa mer...

fakta

Moderaterna

Valresultat 2014: 23,3 %

Enligt senaste opinionssiffrorna: 19,7 % (källa: Val.digital)

Riksdagsvalet i Kronoberg 2014: 21,9 %

Kommunalvalen 2014:

Alvesta: 20%

Lessebo: 17 %

Ljungby: 20 %

Markaryd 5 %

Tingsryd 18 %

Uppvidinge: 10 %

Växjö: 29 %

Älmhult: 18 %

Regionvalet: 21 %

Partiets roll lokalt:

Störst stöd i Växjö där partiet varit vid makten i tolv år, senast tillsammans med Allianspartierna samt Miljöpartiet. Partiet styr även i Ljungby kommun i minoritet tillsammans med Centern och Liberalerna. I Tingsryds kommun har man samregerat med S, men här svajar samarbetet i mandatperiodens slutskede.

Toppnamn

Riksdagslistan

1. Katarina Brännström, Växjö, 68 år.

2. Suzanne Frank, Växjö, 60 år

3. Thomas Ragnarsson, Ljungby, 48 år.

Regionlistan

1. Mikael Johansson, Vislanda, 43 år.

2. Thomas Ragnarsson, Ljungby, 48 år.

3. Roland Gustbée, Växjö, 59 år.

Visa mer...

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR