Annons

M: ”Fler i arbete, inte högre skatt”

– Vår viktigaste uppgift är att få fler i arbete, inte att höja skatten, säger Anna Tenje, frontfigur för Moderaterna i Växjö som också sitter i partiets styrelse på nationell nivå.
Publicerad 14 augusti 2018 • Uppdaterad 29 augusti 2018
180713 Anna Tenje poserar för ett porträtt.
180713 Anna Tenje poserar för ett porträtt.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Fler skattebetalare ger mer skattepengar. Det är så Moderaterna vill få pengar till reformer i välfärden.

– Men arbetslinjen har fler dimensioner än ökade skatteintäkter. Genom ett arbete blir man också del av en gemenskap och får, om vi får bestämma, mer pengar i plånboken än om man lever på bidrag, säger hon.

Annons

Ni lovar landets bästa arbetslinje i form av Växjölöftet. Vad är det som skiljer Växjölöftet från andra kommuners satsningar för att öka sysselsättningen?

– Det är framför allt det unika samarbetet mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och företagen där vi verkligen kapat stuprören, satsat alla resurser i en pott och lyckats få verkstad. Vi ställer också tydliga krav på deltagande, annars skär vi ner på bidragen. Alla måste fullfölja sin del av kontraktet.

Har det gett resultat?

– Vi har lyckats pressa till baka försörjningsstödet (socialbidragen) som minskat med 31.3 procent under mandatperioden. Många har gått till egen försörjning, men också utbildning, a-kassa eller sjukförsäkring. Man ska vara i rätt system för att få rätt åtgärder och hjälp till rehabilitering. Det funkar inte om man går på socialbidrag och inte efterfrågas av någon, säger Anna Tenje.

Ni går till val med parollen ”Lika för alla - rättigheter, skyldigheter, möjligheter”. Vad är din tolkning?

– För mig betyder det lika möjligheter för alla barn, oavsett bakgrund och skola, att forma sitt eget liv. Det innebär också lika inför lagen. Jag är stark motståndare till moralpoliser och ungdomsgäng som tar sig rättigheter de inte har. Och det handlar också om att arbetslinjen gäller alla efter förmåga.

”För mig handlar politiken väldigt mycket om att vi vill ge människor större frihet och större möjligheter. Det gäller också ekonomisk frihet, att man ska ha mer pengar kvar i plånboken så du kan fatta de beslut som är bäst för just dig.”

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons