Före detta kommunpolitikern hoppas på en plats i EU

Växjö Artikeln publicerades

Förra året slutade Åsa Karlsson Björkmarker (S) som kommunpolitiker.

Nu kandiderar hon till EU som nummer nio på socialdemokraternas lista.

– Erfarenheten från Växjös miljöarbete kommer väl till pass om jag får en plats, säger hon.

– Vi ska ha en planet att bo på. Jag tillhör dem som tror på att vi klarar en 55-procentig utsläppsminskning, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S) som kandiderar till Europaparlamentet.
Foto: Lars-Goran Rydqvist
– Vi ska ha en planet att bo på. Jag tillhör dem som tror på att vi klarar en 55-procentig utsläppsminskning, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S) som kandiderar till Europaparlamentet.

Åsa Karlsson Björkmarkers erfarenhet och engagemang avgjorde när hon tackade ja till att kandidera till Europaparlamentet.

– Politik är väldigt roligt. Jag kan nog inte sluta med den. Min erfarenhet som kommunalråd, och att jag drivit klimatfrågor tidigare, kan komma väl till pass i Bryssel även om jag faktiskt var EU-motståndare innan jag själv fick rösta, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

En fråga som är viktig att driva i EU när det gäller vårt län handlar om Kronobergs export, enligt Åsa Karlsson Björkmarker.

– Att sluta bra handelsavtal så att företagen kan exportera sina varor på ett vettigt sätt. Vi ligger väl framme men vi behöver konkurrera på rena villkor. Företag som bidrar till ett bättre klimat är viktiga. Det måste till en skärpning för dem som sliter på klimatet. Vi ska ha en planet att bo på. Jag tillhör dem som tror på att vi klarar en 55-procentig utsläppsminskning. Om politikerna sätter höga mål tenderar det att dra med sig marknaden. Velar vi har vi inte en chans att klara klimatomställningen. Allt hänger ihop och vi måste alla ställa om samtidigt. Det räcker inte med att enskilda européer lever klimatsmart.

Fördelarna med EU handlar om samarbete, klimat och grundtrygghet. Sverige är för litet för att i längden klara sig självt, menar Åsa Karlsson Björkmarker.

– Hittills har EU visat sig konservativt, men alla länder har till exempel ställt sig bakom utstationeringsdirektivet. Det innebär att jobbar man i Sverige jobbar man på svenska villkor och får svenska löner. Det är ett sätt att komma tillrätta med tidigare lönedumpning. Den har varit fruktansvärd för många som kommit hit och arbetat och så kan vi inte ha det.

– Det är helt enkelt en demokratisk skyldighet att rösta. Det är inte mycket att orda om egentligen, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S) om varför man ska rösta i EU-valet den 26 maj.
Foto: Lars-Goran Rydqvist
– Det är helt enkelt en demokratisk skyldighet att rösta. Det är inte mycket att orda om egentligen, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S) om varför man ska rösta i EU-valet den 26 maj.

Ska EU bestämma mer eller mindre än i dag?

– EU bestämmer det vi bestämmer att EU ska bestämma. Där tycker jag att det är bra som det är. Ungefär som att EU inte ska bestämma över Sverige eller att riksdagen inte ska bestämma över Kronoberg.

51 procent av svenskarna röstade i förra valet 2014 till Europaparlamentet. Betydligt fler än i många andra EU-länder.

Varför ska man rösta?

– Det är helt enkelt en demokratisk skyldighet att rösta. Det är inte mycket att orda om egentligen. Så är det bra med det, slår Åsa Karlsson Björkmarker fast, pausar och fortsätter:

– Demokratin blir inte serverad. Jag tror faktiskt att valdeltagande kan gå upp i år. Dels för att vi har ett parlamentsval tätt inpå riksdagsvalet i höstas. Dels frustrationen hos svenskarna över att det tog så lång tid att få en regering efter valet.

Mandatperioden i Europaparlamentet är på fem år. Socialdemokraterna fick i förra valet fem platser. Åsa Karlsson Björkmarker är nummer nio på årets lista.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag hoppas så klart bli inröstad. Erfarenheten från Växjös miljöarbete kommer väl till pass om jag får en plats. Om inte så får jag vara glad över en dörolig valrörelse, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Fakta

Socialdemokraterna

Valresultat EU-valet 2014:

24,19 %

Socialdemokraterna har fem platser i parlamentet.

De toppar EU-listan:

1. Heléne Fritzon, Kristianstad

2. Johan Danielsson, Stockholm

3. Jytte Guteland, Stockholm

4. Erik Bergkvist, Umeå

5. Evin Incir, Uppsala.

Partigrupp: Tillhör S&D – Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet.

Visa mer...