Annons
Nyheter

Forskare vill öronmärka sand när haven stiger

När världshaven stiger krävs 44 miljoner kubikmeter havssand för att fodra alla erosionsutsatta delar av den svenska sydkusten, rapporterar Vetenskapsradion.
Forskare i Lund har gjort uträkningen – och de föreslår att sanden öronmärks.
Miljö • Publicerad 14 december 2017

Med tillräckligt mycket sand hoppas forskare vid Lunds tekniska högskola att det skapas ett självläkande strandsystem, som även fungerar som skydd mot översvämningar. 44 miljoner kubikmeter sand motsvarar sex procent av landets utvinnbara marina sandresurser och forskarna vill använda sig av metoden strandfodring – att sand sugs upp från havet som placeras på stränderna.

– Det enda botemedlet att rätta till att vi har för lite sand, är att lägga på ny sand, säger Hans Hansson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola, till SR.

Annons

Forskarna räknar med att vattennivån i havet kommer att höjas med en meter fram till år 2100. Eftersom det inte sker någon landhöjning i Sydsverige riskerar många sandstränder där att erodera bort.

– Det är inte så längre att havet ger och havet tar. Utan vi är nu inne i ett nytt paradigm där havet tar och havet tar. Överallt, säger Hans Hansson.

En öronmärkning av sanden behövs, enligt forskarna.

– Det finns ju resurser. Men samtidigt är det viktigt att vi har den här sanden för att skydda kusten, så att man inte tar den till andra saker, som betongindustrin till exempel, säger doktorand Caroline Fredriksson, vid Lunds tekniska högskola, till SR.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons