Annons
Nyheter

Första månupptäckten utanför vårt solsystem

Amerikanska astronomer har observerat vad som verkar vara den första månen som upptäckts utanför vårt solsystem. Den är dessutom väldigt olik de 180 månar som tidigare kartlagts, både sett till storlek och dess gasformiga materia.
Rymden • Publicerad 4 oktober 2018
En illustration av planeten Kepler-1625b med måne. Arkivbild.
En illustration av planeten Kepler-1625b med måne. Arkivbild.Foto: Dan Durda

Den nyupptäckta månen befinner sig 8 000 ljusår från jorden och beräknas vara ungefär lika stor som vår minsta gasplanet Neptunus. Med en diameter på 49 000 kilometer är den större än alla andra kända månar.

Enligt en artikel publicerad i vetenskapstidskriften Science Advances cirkulerar månen runt en planet i omloppsbana runt stjärnan Kepler-1625, som har samma temperatur som solen men är cirka 70 procent större.

Annons

Innan den nya upptäckten kan fastställas måste ytterligare observationer till, men dessa kommer att genomföras först i maj nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons