Annons

Förtidsrösta med ångerrätt

Idag, den 22 augusti, går startskottet för årets val. Nu öppnar möjligheten att förtidsrösta.
Väljarna väljer i allt högre grad att lägga sin röst i förtid. Men det är en röst med ångerrätt.
Publicerad 22 augusti 2018
Nu öppnar förtidsröstningen.
Nu öppnar förtidsröstningen.

350 frivilliga röstmottagare i Växjö har fått sin utbildning och är redo att genomföra årets val.

– Många är pensionärer. Förtidsröstningen är ju öppen dagtid, berättar Martin Fransson på Växjö kommuns valkansli.

Annons

Det är med andra ord en stor apparat som drar igång.

– Vi har utgått från tidigare val, men i år kommer vi inte att ha någon paviljong på Stortorget, säger Martin Fransson.

Valet kolliderar med den stora matmässan, som arrangeras samma helg som valet. Dessutom är paviljongen svår att göra tillgänglig för alla.

– Vi räknar med att Stadsbiblioteket och Smålands museum blir de ställen där man tar emot flest förtidsröstare. Där är det också mest öppet.

Det är framför allt bibliotek, träffpunktslokaler för äldre, bygdegårdar och föreningslokaler som nyttjas för förtidsröstning. Man kan rösta på elva ställen i Växjö kommun. Även på valdagen kan man förtidsrösta, om man inte befinner sig i närheten av sin vallokal.

Men vad händer om man lagt sin röst, men ändrar sig? Jo, det finns möjlighet att ångra sig. Inga röster räknas förrän vallokalerna stängs den 9 september. Om man ångrar sig ska man gå till sin vallokal på valdagen. Då är det den rösten som räknas och förtidsrösten makuleras.

Förtidsröstningen har ökat på senare år. Vid förra valet förtidsröstade nästan 40 procent av väljarna – 2,6 miljoner röster. Och trenden väntas fortsätta uppåt. Numera kan man tala mer om valperiod än valdagar.

Möjligheten att poströsta, det vill säga rösta före valdagen på posten, infördes redan 1942. Sedan 2006 är det kommunerna som har ansvaret för förtidsröstningen. Nytt för i år är att en lokal i varje kommun ska vara öppet för förtidsröstning varje dag, även söndagar. I Växjö är det Stadsbiblioteket som har öppet alla dagar.

För att få förtidsrösta krävs att man har med sig både legitimation och röstkort.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons