Frispråkig, oblyg och mustig

Nyheter Artikeln publicerades

Linnés frispråkiga sexföreläsningar chockade inte dåtidens människor.
Det menar Växjöforskaren Malin Lennartsson som doktorerat på äktenskap, sex och samlevnad i 1600-talets Småland.

Visserligen är hon specialist och doktor på samlevnad under 1600-talet. Men hennes slutsatser i avhandlingen I säng och säte går likaväl att tillämpa på Carl von Linnés 1700-tal.
Linné var frispråkig, detaljerad, oblyg och mustig i sina beskrivningar av sex och kärlek. Nutidens människor skulle kanske åtminstone rodna en smula inför Linnés detaljerade beskrivningar. Annat var det på Linnés tid.
- De var definitivt inte pryda och jag tror inte att Linné chockade någon. Det var inget hysch, hysch, menar Malin Lennartsson, lektor vid Växjö universitet.
Sexualiteten kontrollerades dock noga eftersom den kunde leda till att oönskade barn föddes.
Fixeringen vid att hindra oönskade barn innebar samtidigt en större frihet att göra annat, menar Lennartsson. Så länge inga barn alstrades var det ganska OK.

Ett exempel på den sexuella friheten är seden att nattfria. En man kunde få komma in och lägga sig i flickans säng - och om paret följde vissa regler var det ingen som höjde ett enda ögonbryn. Att den tidens människor också levde fysiskt mycket nära varandra påverkade säkert inställningen.
- Jag har exempel på hur man funnit två nakna kvinnor i en säng och ingen tänkte på att de skulle ha minsta fuffens för sig.

Mellan kvinnor kunde inget sexuellt ske, enligt den tidens sätt att se.
- Jag tror att sexualiteten uppfattades som något bra, något som band människor samman och som skapade äktenskapet.
- Men människor på den tiden satt inte och analyserade sitt sexliv. Då fick man helt enkelt vara nöjd med det man hade, menar Malin Lennartsson, Växjö universitet.