Annons
Nyheter

Gamla könsroller lever vidare

Män ser upp till John Wayne som gärna tar en grogg på saloonen efter att ha fångat skurkar. Kvinnor ska enligt normen vara mer tillbakadragna. Historiska mönster spelar fortfarande roll, menar socialpsykologen Filip Lalander.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2007

Det finns egentligen ingen forskning på varför kvinnor tar en taxi hem efter en kväll på krogen i stället för att själva sätta sig i bilen. Ingen har någonsin samlat rattfyllerister, kvinnor och män, och frågat varför de gjorde som de gjorde.

Djupt rotat Professorn i socialpsykologi, Filip Lalander, som bland annat har forskat om alkoholens betydelse i ungdomsgrupper, menar ändå att skillnaden mellan män och kvinnors beteende i berusat tillstånd är djupt rotad i vår kultur.

Annons

- Det är knappast genetiskt betingat utan har med sociala och kulturella mönster att göra, säger han. Kvinnor dricker inte i lika stor utsträckning då det är extra skamligt för en kvinna när någon påpekar att hon dricker. Det är nära besläktat med att kalla henne för lösaktig, säger Filip Lalander.

Han medger dock att statistiken över rattfylleri är besläktat med att män dricker mer och oftare än kvinnor men att det i sin tur också har med kulturella normer att göra. Det är accepterat att män är vilda medan kvinnor ska vara mer reglerade.

Martin le Grand
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons