Annons
Nyheter

Gick bärsärkagång i kyrka – får psykvård

Den 26-årige mannen som under natten till den 21 december i fjol slog sönder stora delar av Tyska kyrkans orgel i Karlskrona har nu fått sin dom.
Karlskrona • Publicerad 22 februari 2018

Efter en tre dagar lång rättegång i Blekinge tingsrätt där den sista dagen dröjde i avvaktan på den rättspsykiatriska undersökningens svar meddelar nu rätten sin dom.

Det blir, precis som åklagaren yrkade, rättspsykiatrisk vård för den 26-årige mannen som genom en natt av ilska orsakade omfattande skador inne i Trefaldighetskyrkan, även kallad Tyska kyrkan.

Annons

De värsta skadorna åsamkades på kyrkoorgeln där ett flertal ömtåliga orgelpipor förstördes och reparationen beräknas kosta minst en halv miljon kronor.

Även i Blekinge tingsrätt höll den 26-årige mannen fast vid att han inte var ensam att utföra skadegörelsen i kyrkan och att det blev som det blev på grund av att han hade druckit vin. Anledningen till sitt raseri var att mannen hittade en flaska vin inne i kyrkan.

Mannen dömdes för grov skadegörelse, stöld, två fall av våld mot tjänsteman, tio fall av hot mot tjänsteman och ett fall av olaga hot.

Han ska även betala sammanlagt 354 896 kronor i skadestånd, varav 300 000 kronor är till Svenska kyrkan.

Patric SöderströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons