Annons
Nyheter

Tre döda vid fransk gisslantagning – misstänkte gärningsmannen död

Flera personer har tagits som gisslan på en stormarknad i staden Trèbes i södra Frankrike. Minst tre personer har dödats, uppger källor till AFP.
Frankrike • Publicerad 23 mars 2018
En polisbil som parkerat i en korsning i Trèbes, i södra Frankrike, nära platsen för gisslandramat.
En polisbil som parkerat i en korsning i Trèbes, i södra Frankrike, nära platsen för gisslandramat.

Klockan 11.15 tog sig en man in på stormarknaden och skott avlossades. En säkerhetskälla uppger för AFP att minst tre personer är döda, men det har inte officiellt bekräftats.

– Vi har tyvärr en misstanke om dödsfall, men det går inte skicka dit läkare för att bekräfta det, säger Jean-Valéry Letterman, regional polischef enligt AFP.

Annons

Gisslantagaren uppges säga att han bekänner sig till jihadiströrelsen IS och enligt franska åklagare handlar det om ett terrordåd.

– Insatsen är inte avslutad. Åklagarmyndighetens särskilda antiterrorstyrka har involverats (…) Det handlar om ett terrordåd. Gérard Collomb (inrikesminister) är på väg till platsen. För min del så förkortar jag min resa till Mulhouse för att återvända till Paris och stanna nära presidenten, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe.

Samtidigt kommer uppgifter om att en kravallpolis skottskadats i den närliggande staden Carcassonne. En man har öppnat eld mot fyra kravallpoliser, varav en träffades i axeln, skriver Le Figaro. Enligt tidningen var de fyra poliserna på väg hem efter en joggingtur när de blev förföljda av en bil. Mannen i bilen ska ha skjutit fem skott mot dem innan han flydde från platsen. Den skadade polismannen fördes till sjukhus av sina kollegor.

Det är oklart om de två händelserna i departementet Aude har något med varandra att göra. Det är mindre än 10 kilometer mellan Carcassonne och Trèbes.

Gisslantagaren har dödats av ordningsmakten, enligt källor till AFP.

Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb skriver på Twitter att gisslantagaren har "oskadliggjorts". Enligt Gérard Collomb var den misstänkte gisslantagaren i Trèbes känd av polisen sedan tidigare. Men inte som potentiell extremist som det uppgetts tidigare, utan för att ha begått småbrott, uppger Reuters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons