Annons
Nyheter

Glöm whiskyn – huskurerna som inte botar

Vitaminer, whisky, vitlök och varma sockar. I förkylningstider är huskurerna många. Likaså myterna om vad som botar och hur man blir förkyld.
Medicin (TT) • Publicerad 15 september 2019
Nu är det förkylningstider och huskurerna är många. Arkivbild.
Nu är det förkylningstider och huskurerna är många. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

En av de vanligaste missuppfattningarna är att kyla orsakar förkylning och det stämmer att immunsystemet fungerar sämre om man blir kall. Men då måste man bli rejält kall.

-Pratar vi om att gå ut med blött hår nu på hösten, så är det inte något som i sig ger en förkylning. Men att bli ordentligt nedkyld kan vara det som tippar immunsystemet så att det inte orkar fungera till max. Men en nedkylning är något annat än att vara lite sval nu på hösten, förklarar Erica Bonns, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

Annons

Förkylning orsakas av virus och är en så kallad droppsmitta som sprids när man till exempel nyser eller hostar. God handhygien och att nysa i armvecket är bra sätt att förhindra spridningen något.

När förkylningen väl satt klorna i en brukar de goda råden och huskurerna inte vara långt borta. Men hjälper de?

-Den finns inga stora vetenskapliga studier på specifika huskurer, så medicinskt kan vi inte säga att vi rekommenderar något. Men det betyder inte att det inte finns saker som faktiskt får det att kännas bättre, eller får en att uppleva att man blir piggare eller mår bättre – som en bit ingefära i hett vatten med honung, säger Erica Bonns.

Botar inte

Ett vanligt tips är att ta ett litet glas whisky eller annan alkohol. Det kanske får allt att kännas lite lättare och lustigare, men någon verklig inverkan på förkylningen har det inte.

-Sprit dödar bakterier, vi spritar ju av ytor för att desinficera dem, men det är inte samma sak. Sväljer man ner alkoholhaltig dryck hinner den inte döda några mikroorganismer.

Värme, som en tjock halsduk om den ömmande halsen, tillhör också knepen som känns bra, men inte botar.

Vitlök, ingefära och chili är andra vanliga ingredienser i huskurer. Även om de inte heller botar förkylning kan de ha viss effekt.

-Starka kryddor generellt öppnar och vidgar så att det känns bättre vid förkylning och nästäppa. Men det är inte samma sak som att det behandlar den.

Att stoppa vitlök i örat, en annan klassisk huskur, avråder Erica Bonns å det bestämdaste från. Den starka löken kan ge frätskador.

Ingen antibiotika

En sak som absolut inte biter på en förkylning är antibiotika. Trots det är det många som vill få det utskrivet.

Annons

-Det finns patienter som är väldigt oroliga och vill ha antibiotika för att bli friska. Men det är inte illvilja som gör att man inte skriver ut det. Förkylning är virus och då hjälper inte antibiotika. Det är fel att ge en behandling som inte hjälper utan påverkar kroppen negativt.

Det bästa är förstås att inte bli sjuk alls och det finns knep som fungerar. Det allra bästa är att sköta om sin kropp, en frisk och utvilad kropp har bättre immunförsvar.

-Det absolut viktigaste är att se till att man sover. Immunsystemet orkar inte jobba på en stressad kropp. Sov ordentligt, ät hälsosam och vitaminrik kost, så att kroppen har förutsättningarna att möta förkylningsvirus som finns runt omkring oss överallt.

-Att ha en god grundkondition vet vi är det absolut bästa, så ut i friska luften och boosta immunsystemet.

Boel Holm/TT

Fakta: Vätska och vila

TT

Det finns mycket som lindrar vid en vanlig förkylning. Är du kraftig förkyld är det bra att vara hemma och ta det lugnt. Har du feber ska du stanna hemma tills den gått ner.

Har du feber är det bra att dricka mer än vanligt eftersom kroppen förlorar mer vätska. Mår du dåligt eller får ont i kroppen av febern eller sover dåligt kan du ta febernedsättande läkemedel.

Receptfria näsdroppar eller nässprej hjälper mot nästäppan.

Varm dryck som te brukar ha en lenande effekt när man har ont i halsen, men även kalla saker som glass och yoghurt kan kännas bra för halsen. Vätska kan också hjälpa om du har besvär med hosta eftersom dryck gör slemmet mindre segt och lättare att hosta upp.

Hosta och nästäppa kan lindras om du höjer huvudänden på sängen, till exempel genom en extra kudde under madrassen. Ligger du med huvudet högre blir slemhinnorna mindre svullna och lungorna fungerar bättre.

Källa: 1177 Vårdguiden

Fakta: Smittar mycket lätt

TT

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget och orsakas nästan alltid av ett virus.

Förkylning smittar mycket lätt, särskilt när de första symptomen börjar märkas under sjukdomens första dagar.

Vanliga symptom är snuva eller nästäppa, halsont, hosta och huvudvärk. Förkylning kan också ge feber, men oftast är den inte speciellt hög.

Det brukar ta något dygn från det att man blivit smittad innan man märker de första symptomen. De brukar sedan hålla sig i några dagar.

För det mesta behöver man inte söka vård om man är förkyld utan besvären brukar försvinna av sig själv. Om man däremot har feber som håller i sig mer än fyra dygn, eller kommer tillbaka efter det att man varit feberfri några dagar bör man kontakta vårdcentralen. Samma sak om man får värre symptom från öronen, halsen, luftrören eller bihålorna. Efter en förkylning är motståndskraften mot nya infektioner tillfälligt nedsatt, vilket gör det lättare att drabbas av följdsjukdomar som bihåleinflammation, luftrörskatarr, lunginflammation och öroninflammation.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons