Greta-effekt i hela världen på fredag

Klimat (TT) Artikeln publicerades
På fredag väntas klimatmanifestationer världen över, inspirerade av klimataktivisten Greta Thunberg. Här deltar hon vid en protest i Hamburg, Tyskland. Arkivbild.
Foto: Daniel Reinhardt/DPA/AP/TT
På fredag väntas klimatmanifestationer världen över, inspirerade av klimataktivisten Greta Thunberg. Här deltar hon vid en protest i Hamburg, Tyskland. Arkivbild.

För andra gången samlas svenskar över hela landet på fredag i en klimatstrejk. Internationellt planeras manifestationer i nästan hundra länder inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg.

– Vi hoppas att ingenting tidigare i historien kommer att mäta upp mot storleken av den här klimatrörelsen, säger Isabelle Axelsson, klimatstrejkare i Stockholm.

I Sverige förbereds manifestationer i 114 städer. Klimatstrejken är den andra större sedan samlingen den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens, och engagemanget har vuxit – framför allt internationellt – enligt aktivisterna.

– Det är mycket mer globalt den här gången. Det är väldigt många fler länder än Sverige som ska delta och demonstrera, och visa sitt missnöje, säger Isabelle Axelsson.

Skynda på

Hittills är klimatmanifestationer registrerade i 1 325 städer i sammanlagt 98 länder.

Demonstrationerna är inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg och hennes uppmärksammade skolstrejk för klimatet. Den svenska 16-åringen har sedan i somras sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag. Och strejken har fått spridning långt utanför landets gränser. Tusentals barn och ungdomar har strejkat i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.

Fredagens manifestation syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

– Det är jättemånga arter som dör ut, både växter och djur, och det är människor som dör varje dag på grund av klimatförändringarna och klimatkrisen. Det är inte acceptabelt, säger Isabelle Axelsson.

"En revolt"

Många av dem som väntas delta är skolelever, men skolorna godkänner generellt inte ledighet.

– De flesta har inte fått beviljat ledigt från rektor och skolledning, säger Isabelle Axelsson, som själv är skolelev i Stockholm.

– Det är självklart lite sorgligt men det här är ju ändå en strejk, och skulle det vara en strejk om fick ledighet till att göra det? Det är klart att vi vill ha stöd från skolorna och andra vuxna, men självklart kan vi inte begära det, det här är ju ändå som en revolt mot dagens system, säger hon.

TT: Är ni inte oroliga att missa viktig undervisning?

– Jo, det är ganska många som känner sig oroliga över skolan. Men vi försöker peppa varandra och stötta varandra. De flesta av oss som strejkar är också beredda att ta konsekvenserna för den här rörelsen.

Fakta

Greta Thunberg

Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.

Greta Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv blivit inbjuden att tala vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och nu senast vid ett seminarium om framtidens Europa i Bryssel.

Greta Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Farfar Olof Thunberg är dessutom välkänd för många som berättarröst i filmer och sagor om björnen Bamse.

Visa mer...