Annons

Han vill bli företagarnas röst i EU

Han är nummer 19 på sitt partis lista till EU. Men kristdemokraten Patrik Åkesson från Växjö när ändå ett hopp om att ta sig till Bryssel. Han marknadsförs i tre län: Kronoberg, Kalmar och Blekinge.
Publicerad 14 maj 2019 • Uppdaterad 21 maj 2019
Patrik Åkesson, Växjö, är Kristdemokraternas Kronobergskandidat i EU-valet. Han står på plats 19.
Patrik Åkesson, Växjö, är Kristdemokraternas Kronobergskandidat i EU-valet. Han står på plats 19.Foto: Lars-Goran Rydqvist

I Blekinge har han fått uppmärksamhet då hans företag just vann en tvist med Region Blekinge om en upphandling. Patrik Åkesson har exakt koll på hur många gånger tv rapporterat om det.

I valet i fjol sattes Växjöbon som andra namn, efter partiledaren Ebba Busch Thor, på riksdagsvalsedlarna i länet.

Annons

– Jag var ju en millimeter från att komma in i riksdagen.

Han ser det inte som helt orealistiskt att nu kryssas in i Europaparlamentet.

De politiska uppdrag han nu har är som ledamot i regionfullmäktige, ersättare i Växjö kommunfullmäktige liksom i byggnadsnämnden. Han är ordförande i Växjös kommunala fastighetsbolag Vöfab, ledamot i flygplatsstyrelsen och ordförande för Ryssbygymnasiet.

Här saknas innehåll

När Patrik Åkesson lyfter fram partiets fem viktigaste EU-frågor råkar de bli identiska med moderaternas.

Spelar det någon roll om man röstar på er eller M i EU-valet?

– Jag tycker Moderaterna är alldeles utmärkta att rösta på, det kan jag inte sticka under stolen med. Vi ligger väldigt nära varandra i Europapolitiken.

KD och M ingår i samma partigrupp i Europaparlamentet, EPP. Där finns även det ungerska regeringspartiet Fidesz. Det är under utredning och kan eventuellt uteslutas, vilket Patrik Åkesson tycker vore rätt och hänvisar till de inskränkningar som skett av mediernas frihet i Ungern.

Det sägs att EU-valet 2019 är ett värderingsval. Håller du med?

– Macron vill i princip ha ett Europas förenta stater. Det är helt främmande för mig. Redan nu ligger EU för långt bort från vanliga människor. Vissa saker sköts bättre på lokal nivå. Sedan har vi andra sidan, lite högernationalister kanske, som istället vill gå ur EU.

Är en dyr koloss som EU det bästa sättet för länder att samarbeta?

Annons

– I vissa frågor ja. Men då måste vi ha ett EU som lägger kraften på rätt saker. Det är oerhörda kostnader och vi är motståndare till att Sveriges avgift ska höjas. Vi menar att man ska rätta mun efter matsäck. Samtidigt är det ett problem att EU upplevs som en jättekoloss, det är en organisation som måste trimmas.

Patrik Åkesson vill se ett smalare men vassare EU. Miljöpolitiken är ett område som bör skärpas. En europeisk flygskatt? Det kallar han han tokig. Men en skatt på flygbränsle välkomnar han. Det förbjuds visserligen i Chicagokonventionen men Patrik Åkesson menar att man bör ta upp det till internationell förhandling.

Men hur ska EU skärpa sin klimatpolitik?

– Mer forskning kring kärnkraft.

Patrik Åkesson vill se en europeisk standardisering för mer kostnadseffektiv utbyggnad av kärnkraften.

En annan viktig EU-fråga, enligt Patrik Åkesson, är en jämnare fördelning av flyktingmottagandet.

Ska man tvinga medlemsländer att ta emot flyktingar?

– Nej. Men ta Ungern, som bygger en stor del av sin ekonomi på EU-bidrag. Är de inte med och tar sin del av migrationen ska de i alla fall vara med och betala vad den kostar.

De frågor Patrik Åkesson själv skulle vilja driva i EU är ”företagarfrågor, frihandel och tillväxt”.

– Ingen region i Sverige har en större anledning att vara EU-positivt än sydöstra Sverige eftersom vi är den mest exportberoende delen. Det behövs därför någon från regionen att driva frågan i EU.

Annons

Vilka regionala frågor tänker du på?

– Det finns infrastrukturfonder med mycket kapital som bygger motorvägar. Jag var i södra Polen och blev imponerad av vägarna, de är byggda med dessa fondpengar. Vi behöver behöva bygga upp vårt väg- och järnvägsnät här. Och det innan vi ens börjar fundera på en höghastighetsbana som tar så lång tid att bygga att den förmodligen är omodern innan den blir klar.

– Vilka är det som betalar för välfärden? Jo, det är företagen. Vi måste se till att det finns möjligheter för dem.

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons