Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

Kronoberg

Polisen rapporterar om en stilla natt i hela länet.

Kalmar län

Natten har varit mycket lugn, uppger polisen. Förutom ett inbrott i en kiosk i Västervik där en okänd mängd snus tillgreps så finns inget att rapportera.

Sverige

Ett starkt blåaktigt ljussken lyste upp himlen över bland annat Stockholm och Uppsala på måndagskvällen, och många hörde av sig till polisen.

Ljusfenomenet visade sig vara en bolid, rapporterar flera medier.

– Det är en bolid som fångats upp av våra meteorkameror, säger astronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet, till UNT.

En bolid är en slags ljusstark meteor som brinner upp i atmosfären. Den uppfattas som ett blåliknande ljussken på himlen, som kan vara följt av en ljudlig smäll.

– Sådana här meteorer faller några gånger om året, ibland när detta görs under dagen märker man det knappt. Men detta måste ha varit en större sten än vanligt, som dessutom brunnit upp längre ner i atmosfären, säger Eric Stempels till tidningen. (TT)

En brinnande lastbil stoppade under natten trafiken på E6:an mellan Landskrona och Helsingborg, rapporterar lokala medier.

Diesel läckte ur lastbilens tank, vilket kräver extra arbete av räddningsmanskapet.

Det är oklart vad som har orsakat branden. Ingen ska ha kommit till skada.

Trafiken i norrgående riktning stängdes av i samband med släckningsarbetet. (TT)

Världen

Den fristående presidentkandidaten Emmanuel Macron var den som övertygade mest i den franska tv-debatten, enligt en opinionsundersökning från Elabe.

29 procent av dem som såg debatten anser att Macron var den mest övertygande, före vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon med 20 procent.

Den republikanske François Fillon och högerextrema Marine Le Pen hamnade på en delad tredjeplats med 19 procent, efter den nästan tre och en halv timme långa debatten. (TT)

USA:s president Donald Trumps dotter Ivanka får ett eget kontor i Vita husets västra flygel, och får en ännu mer framträdande roll som sin fars rådgivare. Ivanka Trump ska även få tillgång till sekretessbelagda uppgifter och en särskild regeringstelefon.

Uppgifterna om Trumps 35-åriga dotter bekräftas av en tjänsteman i Vita huset.

Hon förväntas inte få någon officiell titel eller lön. Ivanka kommer att arbeta med sin make, Jared Kushner, som är chefsrådgivare till presidenten och ofta vid sin svärfars sida.

När det blev klart att Kushner skulle bli chefsrådgivare sade Ivanka att hon inte skulle arbeta i Vita huset utan fokusera på att etablera familjen i Washington. (TT)