Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 13 september 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Polisen rapporterar om en mycket lugn och stilla natt i hela länet.

Annons

Kalmar län

Även i Kalmar län uppges polisen att natten varit mycket stillsam.

Sverige

Skott har avlossats mot en fastighet i stadsdelen Linné i centrala Göteborg.

– Det var riktat mot en person, säger Henrik Sterner, befäl vid polisregion Väst, till Göteborgs-Posten.

Ingen har rapporterats skadad. Polisen utreder händelsen, som inträffade vid 22-tiden, som försök till mord.

Polisen har spärrat av platsen och kriminaltekniker har kallats dit. (TT)

Annons

Tre bilar har skadats i vad som misstänks vara ett sprängattentat i ett bostadsområde i Landskrona. Flera boende i närheten hörde en kraftig smäll, och tre personbilar hittades med omfattande skador på en parkeringsplats, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Vi har spärrat av ett stort område runt bilarna och inväntar just nu nationella bombskyddet som är på väg, säger Rickard Lundqvist, presstalesman vid polisregion Syd, till tidningen.

Polisens bombspecialister ska försäkra sig om att det inte finns fler farliga föremål kvar. (TT)

En man har skadats allvarligt vid en singelolycka i Klinte på Gotland.

– Det var två personer i bilen, en person är allvarligt skadad, säger Lena Backi vid polisregion Stockholm.

När polis, räddningstjänst och ambulans kom fram hade bilens förare avvikit, och en man var fastklämd i passagerarsätet. Bilen voltade i olyckan.

Föraren hittades senare.

– En person är misstänkt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet, vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycka, säger Lena Backi.

Båda fördes till sjukhus med ambulans. (TT)

Annons

Världen

Fortfarande är miljoner människor i den amerikanska delstaten Florida utan ström efter Irma.

I storstaden Miami grep polisen över 50 plundrare under ovädret.

Sent i måndags var det omkring 15 miljoner människor som inte hade ström efter Irmas framfart. Nu har tre miljoner av dem – i en av de största insatserna i amerikansk historia – fått tillbaka elen. Men det kan ta veckor innan strömmen är tillbaka för alla.

Vita huset har meddelat att president Donald Trump och hans fru Melania kommer att besöka Florida på torsdag.

Under tisdagen reste Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson till öar i orkandrabbade Karibien. Båda länderna har fått kritik för att hjälpen dröjt och att myndigheterna lämnat de nödställda i sticket.

Macron försvarade sig när han landade på Guadeloupe på väg till Saint Martin. Han säger att franska myndigheter varit så förberedda som de kunde.

– Nu är det inte tid för bråk. Att livet återgår till det normala har största prioritet, sade han.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson besöker Brittiska Jungfruöarna, Barbados och Anguilla, där närmare 1000 brittiska soldater placerats för att bistå med hjälpinsatser och att hålla ordning.

Annons

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor omkommit i Irma.

Ovädret har mattats markant, och nedgraderades på tisdagen till ett tropiskt lågtryck. (TT)

Nordkorea hotar att öka takten i sina vapenprogram som svar de "onda" sanktionerna som FN:s säkerhetsråd röstat igenom efter diktaturens senaste kärnvapentest.

"Antagandet av en ytterligare olaglig och ond resolution om sanktioner, styrt av USA, fungerar som ett tillfälle för DPRK (Nordkorea) att verifiera att vägen som landet har valt är helt rätt", heter det i ett uttalande från landets utrikesdepartement och som publiceras av dem statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea kommer nu att "fördubbla insatserna" för att "skydda landets suveränitet och rätt till existens".

Sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.

De antogs enhälligt av FN:s säkerhetsråd sent i måndags. (TT)

Per LidholmSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons