Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronobergs län

Strax innan midnatt får polisen ett samtal från från en man som berättar att han blivit utsatt för ett rånförsök på Storgatan i Växjö. Händelsen ska gälla en restaurang men enligt Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Syd, är det lite oklart om det inträffade på restaurangen eller utanför.

Annons

– Han blir i alla fall hotad till att lämna över pengar av en man som ska ha haft någon form av elpistol. Målsäganden tar då ett grepp om mannen och trycker ned honom, varpå tre-fyra andra personer hoppar på honom, säger hon.

Målsäganden, som är en man i 20-årsåldern, ska ha fått ta emot knytnävsslag men det är oklart om han har behövt uppsöka sjukhusvård. Elpistolen ska inte ha använts mot honom.

Männen ska sedan ha lämnat platsen till fots i riktning mot Oxtorget. Polisen har i nuläget inga misstänkta.

Vid ett-tiden på natten larmas väktare och polis till en idrottsförenings lokaler på Ljungfällevägen i Växjö. Där konstaterar man att någon brutit upp en lucka till en kiosk och stulit läskburkar.

– Man hittar även tio läskburkar längs den förmodade flyktvägen som gärningspersonen antagligen tappat, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Polisen har i nuläget ingen gripen eller misstänkt.

Vid ett-tiden anmäls även en misshandel på en nattklubb på Kungsgatan i Växjö, där en man i 20-årsåldern uppger att han blivit slagen i ansiktet av en okänd gärningsman.

Polisen har ingen misstänkt för misshandeln.

Sverige

En man har skottskadats i benet i centrala Gävle. Skjutningen skedde utomhus, i stadsdelen Näringen.

Annons

Larmet kom strax efter klockan 21 på fredagskvällen. Ingen har vid 01-tiden gripits, enligt Daniel Ågren vid polisens region Mitt, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

– Vi håller fortfarande på och utreder med patruller på plats, säger han.

Det är oklart vad som ligger bakom skjutningen.

En förundersökning om grov misshandel har inletts, och den skottskadade mannen har förts till sjukhus. (TT)

En man i 65-årsåldern har åtalats vid Östersunds tingsrätt för att ha våldtagit en flicka, skriver Östersunds-Posten.

Övergreppen började när flickan var 15 år och ska ha pågått i två år. Hon har en utvecklingsstörning som gör att hon har svårt att säga nej, enligt hennes närstående.

Mannen, som förnekar brott, misstänks även ha filmat en del av övergreppen. Avancerad kamerautrustning hittades vid husrannsakan. Han åtalas för våldtäkt, sexuellt tvång, barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering. (TT)

Nio länder deltar när svensk polis nästa vecka övar terrorbekämpning – på en passagerarfärja, 136 meter lång. Exakt var övningen ska hållas vill polisen inte berätta, men Viking-färjan seglar normalt mellan Kapellskär i Norrtälje och Mariehamn på Åland.

Övningen, som inleds på onsdag nästa vecka, sker inom ramen för det så kallade Atlasnätverket, där EU-ländernas nationella insatsstyrkor samarbetar för att bekämpa terrorattentat.

– Vår besättning kommer också att vara ombord vid övningen den 18 oktober. Dessutom har vi vår säkerhetsorganisation på plats, säger rederiets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Annons

Enligt Maria Hoikkala vid åländska polisen, som också kommer att ha en observatör ombord, är det inte ovanligt olika övningar sker på färjor. (TT)

Världen

Dödsiffran fortsätter att stiga efter de kraftiga skogsbränderna i norra Kalifornien, de värsta i den amerikanska delstatens historia. 35 personer har bekräftats omkomna. Dödstalet väntas stiga ytterligare, fortfarande saknas 250 människor.

Bränderna har förstört åtminstone 5 700 bostäder och affärsbyggnader, uppger myndigheterna. 90 000 personer har evakuerats.

Över 20 bränder härjar, mestadels i områden berömda för sin vinproduktion. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons