Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronobergs län

Strax innan midnatt blossade en mindre brand upp i samma garagelänga på Hjalmar Petris väg i Växjö där en bilbrand inträffade tidigare under dagen.

Annons

– Det rör sig om en mindre brand, en glödbrand i väggen där med mindre rökutveckling som följd. Jag har inte själv varit där men det ska ha varit lugnt på platsen, sade Roger Petersson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

Polisen har inte upprättat någon brottsanmälan om kvällens brand.

– Det är förmodligen något kvarvarande från tidigare släckning. Ansvaret läggs över på fastighetsägaren när räddningstjänsten lämnat men nu har de varit där igen och sett till att allt verkligen är släckt, säger Sofie Särbring, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Inga bilar ska ha skadats vid branden.

Sverige

Störningarna i flygtrafiken under måndagen ledde till en rörig kväll på Arlanda. Under kvällen avtog snöfallet och många flyg kunde lyfta och landa. Hur trafikläget blir på tisdagsmorgonen är oklart.

– I och med att det var ganska stor trafikpåverkan kan det orsaka vissa följdförseningar under morgonen, men vi får se lite, det beror så mycket på om det kommer mer snö, säger David Karlsson på Swedavias pressjour.

Mängder av människor väntade runt midnatt på sitt bagage, som dröjde som en följd av dagens reducerade flygkapacitet.

– Det kan säkert bidra i och med att det blir lite oordning i systemet. Sedan är det också sportlov så det är många resenärer i omlopp och många reser med mycket bagage. Jag gissar att det är en kombination av de två orsakerna.

Under kvällen har snöandet lagt sig och flygtrafiken har kunnat köras utan restriktioner. Swedavia hoppas att uppehållet i snöandet håller i sig under natten och morgonen. (TT)

Annons

Två män och en kvinna i 30-årsåldern döms till fängelse för stölder av varor för runt en halv miljon kronor, skriver Hallands Nyheter.

Den så kallade barnvagnsligan har riktat in sig på större butiker i Västsverige. Varorna har lastats i en barnvagn som har körts ut från butiken och trion har sedan lyckats sälja en del av varorna på nätet.

Bland annat har Gekås, Biltema, Coop, Elgiganten, Ica, Lindex och Kappahl drabbats.

Varbergs tingsrätt dömer alla tre till fängelse, trots att åklagaren endast ansåg att en av dem skulle få fängelsestraff och de andra villkorliga domar.

En av männen döms till ett år och sex månaders fängelsestraff medan de två andra döms till ett år och fyra månader. (TT)

Världen

En man sköts ihjäl och flera andra skadades när tusentals unga människor satte upp barrikader och stoppade trafiken under en storstrejk i Guineas huvudstad Conakry.

Generalstrejken hade utlysts av ett fackförbund vid sidan av en pågående lärarstrejk, samtidigt som oppositionen manat till ekonomisk bojkott efter omstridda lokalval.

Stadens största marknad höll helt stängd under tisdagen vid sidan av de flesta stora affärer. Ungdomar satte bildäck i brand och blockerade vägar.

Oppositionen anklagar polisen för den 32-årige ihjälskjutne mannens död.

Annons

Oroligheter har utbrutit i landet efter lokalvalen i början av februari, som följts av anklagelser om att valet riggats till fördel för president Alpha Condes parti. (TT)

USA uppmanar Ryssland att använda sitt inflytande för att säkra ett "omedelbart stopp" för den blodiga offensiven mot den rebellkontrollerade enklaven östra Ghouta i Syrien.

"Den syriska regimen och dess ryska och iranska uppbackare, fortsätter att attackera östra Ghouta, en tätbefolkad förort till Damaskus, trots eldupphöret som påkallats av FN:s säkerhetsråd", twittrar Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

"Ryssland har inflytandet att stoppa dessa operationer om man vill leva upp till sina åtaganden under säkerhetsrådets (resolution om) eldupphör", fortsätter hon, och skriver att USA kräver att hjälparbetare omedelbart ska få behandla skadade och leverera humanitär hjälp.

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om en daglig, fem timmar lång humanitär vapenvila i östra Ghouta för att låta civila lämna den rebellkontrollerade enklaven; ett eget initiativ, två dagar efter att FN:s säkerhetsråd krävde en månadslång humanitär vapenvila i Syrien.

I vapenvilan, som FN:s säkerhetsråd röstade fram i helgen, undantas operationer mot terrorister – vilket regimen och dess allierade hänvisar till när de fortsätter att bomba.

Över 500 civila har dödats i luftangrepp mot östra Ghouta sedan den 18 februari. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons