Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronobergs län

Fyra personer har gripits misstänkta för stöld efter att polisen stannat deras bil i centrala Växjö.

Annons

Bilen var lastad full med misstänkt stulna matvaror – till ett uppskattat värde av 30 000 kronor.

– Bilen var fullproppad. Hela bagaget var fullt så de fick till och med sitta med varor i famnen, säger Andreas Jörnefeldt, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Det var vid en rutinkontroll i centrala Växjö vid 21-tiden på torsdagskvällen som polisen stannade bilen. I fordonet fanns tre män och en kvinna, alla i 20–25-årsåldern.

Enligt Jörnefeldt var godset i bilen av blandad sort, men företrädelsevis matvaror.

– Inga färskvaror utan saker med längre hållbarhet. Det är lite svårt att uppskatta värdet men vi tror att det ligger runt 30 000 kronor. Det är ju rätt mycket, med tanke på att det främst handlar om matvaror...

Samtliga gripna misstänks nu för stöld alternativt häleri. De anhölls även senare under natten.

Sverige

En man i 30-årsåldern har blivit attackerad i en källare och huggen i ryggen med ett vasst föremål i Ljusne söder om Söderhamn, uppger polisen i region Mitt på sin hemsida.

Enligt polisen utförde mannen någon form av arbete när han attackerades vid 22-tiden på torsdagskvällen. Han tog sig till en adress i närheten och kunde tillkalla hjälp.

En man i 50-årsåldern har gripits i närheten av brottsplatsen, misstänkt för försök till mord.

Annons

Den skadade mannen har förts till sjukhus med okända skador. (TT)

En person i Örebro ringde till vårdguiden 1177 för att få råd, sedan hen inte lyckats få kontakt med sin vårdcentral.

Personen, som kopplades till 1177 i Skåne, berättade att hen några dagar tidigare haft värk i vänsterarmen och i bröstkorgen.

Rådgivande sjuksköterska gjorde bedömningen att personen skulle avvakta, men ta ny kontakt med vården om det inte blev bättre, och söka akutvård vid akuta besvär.

Några dagar efter samtalet hittades patienten avliden i sitt hem, skriver Nerikes Allehanda.

En utredning slår fast att rådet till patienten, att avvakta, inte följer gällande medicinska riktlinjer. Patienten borde i stället ha hänvisats till akut vård direkt, skriver Region Skåne. Händelsen har lex Maria-anmälts. (TT)

Världen

Minst fyra personer har hittats döda efter att en 53 meter lång och 950 ton tung gångbro kollapsat över en större väg i Miami i USA.

Bron rasade ner över vägen vid Florida International University (FIU) på torsdagseftermiddagen lokal tid.

Minst åtta bilar har fastnat under bron. Förarna hade precis stannat för rött när bron gav vika.

Annons

Det finns uppgifter om att olyckan krävt mellan sex och tio dödsoffer, men polisen har bara bekräftat ett dödsfall. Uppgiften om fyra döda kommer från räddningstjänsten, rapporterar Reuters. Minst tio personer har tagits till sjukhus.

Bron installerades i lördags över den åtta filer breda vägen, enligt universitetet. Tanken var att den skulle bli en trygg gångväg över den kraftigt trafikerade vägen, där en 18-årig student omkom i augusti i fjol. Den skulle öppnas först nästa år, enligt AFP.

En grupp från USA:s trafiksäkerhetsmyndighet har skickats ut för att utreda varför bron kollapsade.

– Om någon har gjort något fel kommer den personen att hållas ansvarig, säger Floridas guvernör Rick Scott, enligt flera medier. (TT)

Åtta personer har dödats i en polisräd vid ett fängelse i Bolivia, enligt landets vice inrikesminister.

Omkring 2 300 poliser deltog i gryningsräden på onsdagen mot fängelset Palmasola i staden Santa Cruz. Det skedde efter en vecka av ständiga uppror på anstalten, efter ett regeringsbeslut som förbjuder barn under sex år att besöka sina släktingar. (TT)

USA:s president Donald Trump har bestämt sig för att sparka sin nationelle säkerhetsrådgivare HR McMaster, skriver The Washington Post , med hänvisning till fem insatta källor.

Tidigare har NBC News rapporterat samma sak, med då förnekades uppgiften av McMasters talesperson.

Om HR McMaster får lämna sin tjänst sällar han sig till en stor skara Trump-medarbetare som sagt hejdå till Vita huset, senast utrikesminister Rex Tillerson.

En talesperson för Vita huset säger till Bloomberg att inget beslut om McMaster har fattats. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons