Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En man greps efter en biljakt i Högsby kommun efter ett inbrott i natt.
Publicerad 11 december 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Fotanglar och andra vassa föremål slängdes ut på riksväg 34 mellan Ruda och Högsby. Polisen kopplar bilen till ett inbrott och lyckades gripa föraren efter ett efterfölje.

Annons

Det började runt midnatt i Fagerhult. I samband med ett inbrott i bland annat en husvagn och arbetsbodar iakttogs en personbil.

Någon timme senare fick polisen kontakt med bilen i närheten av Högsby och gjorde ett försök att få stopp på den, men föraren vägrade stanna.

– Sedan pågick ett efterfölje ett bra tag där han kastade ut fotanglar, flaskor och brinnande föremål men till slut går det in på en skogsväg och då går bilen av vägen, säger Jörgen Gustavsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Föraren sprang då från platsen.

– När vi väl får upp en hundförare hittar vi honom i terrängen, frysande, säger Jörgen Gustavsson.

Mannen, som är 36 år, greps och fördes antingen till vårdcentral eller lasarett.

Enligt Jörgen Gustavsson rör det sig om ett stort värde på godset som stals i samband med inbrottet.

Sverige

Ett elfel under natten strax norr om Stockholms central ledde till förseningar i tågtrafiken.

Problemen rörde trafik mellan Stockholm och Västerås, vidare mot Hallsberg och Göteborg, samt till Uppsala och norrut mot Falun, Gävle och Sundsvall. Både tåg till och från Stockholm, inklusive pendeltåg och Arlanda express, påverkades.

Annons

Det omfattande elfelet vid Karlberg uppstod runt midnatt. Vid femtiden på morgonen var felet åtgärdat, och trafiken kunde köras utan förseningar. (TT)

En man i 80-årsåldern har hittats död i ett skogsområde i Arvika kommun, skriver lokala medier.

– Vi vet inte riktigt vad som hänt än. Personen som ringde in berättade att mannen hade fått ett träd över sig och låg död i skogen, säger polisens regionvakthavande befäl Erik Hiding till P4 Värmland.

Det finns ingen misstanke om brott. Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka. Troligen har mannen arbetat med skogsröjning. (TT)

Två personer har förts till sjukhus efter en lägenhetsbrand på Viborgsgatan i Malmö. Larmet om branden i ett trevåningshus kom runt klockan 22.

– Branden var begränsad till en lägenhet och orsakade rökutveckling i övriga huset, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd.

Skadeläget för de som förts till sjukhus är oklart. Den ena personen kom gående ut ur lägenheten, och den andra hämtades ut av rökdykare, enligt inre befäl vid räddningstjänsten. Branden är nu släckt.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. (TT)

Världen

Två personer har omkommit i en flygkrasch på ön Molokai i den amerikanska ögruppen Hawaii, uppger den lokala räddningstjänsten. Enligt myndigheterna fanns minst två personer i planet när det kraschade. Molokai ligger mellan öarna Oahu och Maui.

Annons

Planet var på väg till öns flygplats men kraschade runt sex kilometer därifrån av okända orsaker.

Olyckan utreds av räddningstjänst, flygmyndigheter och transportsäkerhetsstyrelsen. (TT)

Sydkorea har lagt till ytterligare 20 nordkoreanska organisationer och tolv personer på sin sanktionslista. Flera av organisationerna är banker och andra företag.

Åtgärden är en reaktion på Nordkoreas robotuppskjutning den 29 november och anses främst vara symbolisk eftersom alla transaktioner länderna emellan har varit förbjudna i flera år.

Regeringen hoppas att de nya sanktionerna ska förmå andra länder att genomföra liknande åtgärder. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons