Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man till sjukhus efter singelolycka i Växjö. Rökutveckling i villa utanför Ljungby.

Kronoberg

En man i 60-årsåldern har förts till sjukhus efter en singelolycka med personbil på Teleborg i Växjö.

Det var vid 23-tiden på söndagskvällen som olyckan inträffade på Framtidsvägen. Ambulans, räddningsstyrkor skickades till platsen liksom polis.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans. Polisen har ingen misstanke om brott.

– Det var ett sjukdomsfall, säger Emir Bajric, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Tidigt på måndagsmorgonen kom larm om en brand i en villa i Flahult i Ljungby kommun.

Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen strax efter klockan 04.30. Det ska ha varit rök i huset, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Kalmar

En man som misstänks ha stulit varor på ICA Maxi vid Verkstadsgatan i Kalmar sprang från platsen, men kunde stoppas av väktare.

Händelsen inträffade vid 22-tiden på söndagskvällen. Polisen uppger att en väktare sprang efter mannen, som misstänks ha varit drogpåverkad. och fick tag på honom. Han ska då ha gjort motstånd varpå det blev bråk.

Flera personer ska ha behövt hålla fast mannen tills polis kom till platsen.

– Han är frihetsberövad, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid polisen i region syd.

Mannen misstänks för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott och ringa stöld.

Sverige

En person har skadats i en brand i ett flerfamiljshus i Södertälje, enligt polisen.

– Man har fört en person till sjukhus, säger Jenny Ryberg, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Räddningstjänst har avslutat arbetet i huset, som ligger i området Geneta. Larmet kom in vid klockan 03.30. Branden var begränsad till en lägenhet i sexvåningshuset, enligt Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

– Själva lägenheten är ordentligt förstörd, och det var viss rökspridning till trapphuset, säger han. (TT)

En större byggnad på Älgö i Nacka utanför Stockholm har eldhärjats. Larmet om branden kom vid 02-tiden, och vid 05-tiden var den under kontroll, rapporterar P4 Stockholm.

Bedömningen är att branden har startat på utsidan av byggnaden, som är tom och under uppbyggnad.

– Det är ett större barackboende på omkring 200 kvadrat som är tänkt att bli ett flyktingboende, HVB-hem för flyktingar, eller liknande, säger Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Hela byggnaden är rökskadad, och en tredjedel är brandskadad. (TT)

Världen

Fem civila behandlas för andningsproblem efter att den syriska regimen angripit rebeller i staden Saraqeb, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Uppgifterna kommer från invånare och källor inom vården, som uppger att "giftig gas" använts i attacken.

Tio civila rapporteras ha dödats i provinsen Idlib.

USA anklagade tidigare i veckan Syriens regim för att nyligen ha använt gas mot oppositionella styrkor nära landets huvudstad Damaskus. USA:s försvarsminister Jim Mattis poängterade dock att det inte fanns några bevis för anklagelserna.

Syriens utrikesdepartement avfärdar uppgifterna som lögner. (TT)

13 ryska idrottare som nyligen friades från dopningsbrott av Idrottens skiljedomstol, Cas, stoppas från OS i Pyeongchang. Därmed består den ryska OS-truppen av 169 aktiva.

Beslutet kommer bara fyra dagar före OS-invigningen efter att en oberoende expertpanel granskat fallen på nytt. I gruppen som nekas finns också två ledare, båda tidigare aktiva som var med i OS i Sotji 2014.

Panelen "rekommenderar enhälligt IOK att inte bjuda in de här 15 personerna till vinter-OS i Pyeongchang 2018", skriver Internationella olympiska kommittén, IOK, i ett pressmeddelande. (TT)

Ytterligare två personer, två män i 80-årsåldern, har avlidit av de skador som de fick i den svåra sjukhusbranden i Miryang i Sydkorea i slutet av januari.

Med de senaste dödsfallen är dödssiffran efter branden 43 personer, vilket gör det till den dödligaste branden i Sydkorea på 15 år.

Totalt skadades 149 personer. En av dem har fortfarande kritiska skador. (TT)