Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Personal stickskadad vid väpnat rån mot matbutik i Kalmar. Rattfyllerier i Kronoberg.

Kalmar län

Coop Konsum Norrliden i Kalmar utsattes sent på måndagskvällen för ett väpnat rån.

Polisen fick larm om händelsen klockan 22.43. En man ska ensam ha rånat butiken beväpnad med ett stickvapen och därefter sprungit från platsen.

En i personalen ska vid rånet ha fått en skärskada som dock inte krävde sjukhusvård, enligt polisen.

Det är inledningsvis oklart vad som stals från butiken. Ingen person har gripits tidigt under natten till tisdagen.

– Vi har spärrat av i butiken och kommer att ta dit tekniker under morgondagen för att göra en brottsplatsundersökning. Och så kommer vi att säkra övervakningsfilm ifrån platsen för att kunna gå vidare, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Kronoberg

En 26-årig man misstänks för grovt rattfylleri efter att ha kört bil med över en promille alkohol i blodet. Han stoppades av polis på Bolmstadsvägen i Ljungby strax efter midnatt.

Och strax efter klockan 02 stoppade polis en bil på Timmervägen i Växjö. Bilföraren, en 32-årig man, togs med för provtagning och misstänks nu för drograttfylleri samt narkotikabrott.

Sverige

Ett större gäng jagade två män genom en livsmedelsbutik i Partille utanför Göteborg på måndagskvällen. Det slutade med att de två misshandlades: den ene blev slagen med ett basebollträ i huvudet, den andre knivskars i ena armen.

Det är ännu oklart hur illa männen skadades, men både polis och ambulans finns på plats.

– Gärningsmännen har stuckit därifrån och det är oklart vart de tagit vägen, säger Peter Adlersson vid polisens region Väst.

Adlersson är dock förtröstansfull och tror att de misstänkta ska kunna gripas snart, eftersom vittnen kunnat ge polisen goda signalementsuppgifter. (TT)

Influensan börjar lugna ned sig. Säsongens topp nåddes under vecka sju, och under vecka åtta avtog aktiviteten i hela landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det har peakat, även om det inte helt är över, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på det lokala sjukvårdsföretaget Tiohundra AB, till Norrtelje Tidning.

På Norrtälje sjukhus är det färre influensabesök än tidigare, och ingen är inlagd för intensivvård.

– Vi ser fram emot ljusare tider, både vad gäller influensan och att dagarna blir längre, säger Susanne Bergenbrant Glas. (TT)

Världen

Minst tre människor dödades och arton skadades när en självmordsbombare på cykel utlöste en sprängladdning i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria.

I området Muna Dalti, där dådet inträffade, ligger ett stort flyktingläger.

Området har drabbats av en rad självmordsattacker som Boko Haram misstänks ligga bakom. Tidigare attacker har riktats mot flyktinglägret, militära posteringar och en busstation. (TT)

Minst 25 personer har omkommit sedan en lastbil full med bröllopsgäster kört av en bro i Bhavnagar i västra Indien, enligt polisen. De flesta av offren är kvinnor och barn.

Föraren tros ha tappat kontrollen över fordonet, som svängde av bron och föll åtta meter ner på en torr flodbädd. Många klämdes fast under lastbilen och dödssiffran tros därför kunna stiga ytterligare.

– Omkring 60 personer åkte med lastbilen, säger polisen KJ Kadapda.

Varje år omkommer över 150 000 personer på vägarna i Indien. Många olyckor beror på dåligt underhållna fordon, bristande trafikvett och hänsynslösa förare. (TT)

En kvinna och hennes sjuårige son omkom när de begravdes under en meter snö efter ett takras i norra Kalifornien i USA, rapporterar flera medier.

De två hittades i närheten av ytterdörren till stugan där de bodde på skidorten Kirkwood i Sierra Nevada.

Det tog flera timmar innan de hittades, då räddningsarbetare letade i en skidbacke i närheten. Det var grannarna som upptäckte att de hamnat under snön, sedan de hittat en skidhandske i närheten. De fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, där de dödsförklarades, uppger de lokala myndigheterna. (TT)