Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Sophusbrand i Kalmar. Rakhyvelstöld från lastbil på Laganrasten vid E4.

Kalmar län

Räddningstjänsten ryckte ut till en brand i ett sophus på Oxhagen i Kalmar strax före midnatt mot onsdagen.

– Det var kraftig rökutveckling när vi kom dit, men det brann bara i ett av de 10-15 sopkärlen, säger Roger Andersson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 23.38.

– Det är släckt. Vi har kontrollerat så att det inte har gått upp i konstruktionen. Det är lugnt. Själva stommen är intakt, även om lite elarmaturer, elkopplingar och ventilation har tagit stryk. Och så är det givetvis kraftigt rök- och sotskadat, säger Andersson strax efter midnatt.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

– Några privatpersoner upptäckte det och försökte släcka med handbrandsläckare. Men de lyckades inte, det var lite för mycket för släckaren de hade med sig, säger Roger Andersson.

– Jag tror att branden är anlagd. Det kom en kraftig smäll, som en kinapuff, och när jag sprang ut i trapphuset kanske 20 sekunder senare så kände jag att det luktade fyrverkerirök, säger Michael Björlefeldt som bor i området och var på plats först.

Kronoberg

En lastbilsförare ska under natten ha blivit bestulen på ett okänt antal paket rakhyvlar vid Laganrasten längs E4. Man ska ha tagit sig in i lastutrymmet medan föraren sov i hytten.

Ingen är misstänkt eller gripen för stöld på morgonen.

Sverige

Polisen vet fortfarande inte vad som hänt den man som hittades död i Biskopsgården i Göteborg under kvällen. Det var ett förbipasserande par som hittade mannen utomhus vid ett vattentorn och larmade polisen.

Då brott inte kan uteslutas har en förundersökning med rubriceringen mord inletts och polisen har genomfört teknisk undersökning på platsen. Polisen vet inte vad mannen, som tros vara i 30–40-årsåldern, har avlidit av. (TT)

En man är död och flera personer har skadats i ett våldsamt bråk i Helsingborg. Samtliga hittades med knivskador och en av männen var så svårt skadad att han avled.

En ung man har anhållits misstänkt för mord.

Polisen tillkallades efter larm om bråk vid Drottningshög klockan 20.30 på tisdagskvällen. När polisen kom till platsen hittades en man som hade skadats i bråket. Mannen fördes till sjukhus och ganska snart hittades flera skadade i närheten av platsen.

Några av de skadade hade lyckats ta sig till sjukhus för egen räkning, samtliga med svåra skador. (TT)

Världen

Minst 18 människor har omkommit i ett efterskalv till den stora jordbävningen för drygt en vecka sedan i Papua Nya Guinea.

Det senaste skalvet, med magnitud 6,7, är det största efterskalvet som registrerats efter jordbävningen för nio dagar sedan.

– Jag har fått rapporter om att 18 människor omkom under natten, säger William Bando från de lokala myndigheterna i det drabbade området.

Myndigheterna har sagt att minst 55 människor dödades i huvudskalvet, med en magnitud på 7,5, medan lokala medier rapporterar om 75 döda. (TT)

En busskonvoj med ett internationellt sällskap med 2 000 kvinnor avgick från turkiska Istanbul på tisdagen – med destination gränsen till Syrien. Planen är att komma fram på torsdag, då det är Internationella kvinnodagen.

Initiativet kallas för en "samveteskonvoj", för att höja medvetenheten om kvinnors situation i det krigshärjade landet. Framför allt vill de belysa situationen för kvinnor som hålls i syriskt fängelse. (TT)