Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man till sjukhus efter brand på boende i Oskarshamn. Grovt rattfylleri i Ljungby.
Publicerad 11 april 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Strax efter klockan 04 på natten till onsdagen kom larm om en brand på ett boende i centrala Oskarshamn.

Annons

Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till adressen på Södra Långgatan. Det ska ha uppstått en mindre brand på en spis och även brunnit i en fläkt, enligt polisen. Detta efter att en spisplatta lämnats påslagen.

Polisen har gjort en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och en äldre man fick föras till sjukhus för kontroll då han ska ha andats in rök.

Enligt räddningstjänstens uppgifter till polisen har det brunnit med öppna lågor i köket. Det ska även ha funnits en risk för att elden skulle sprida sig vidare.

Kronoberg

Strax efter midnatt mot onsdagen slog personal på en krog i Ljungby larm till polisen om att en gäst satt sig i en bil och kört från platsen. Polis kunde stoppade mannen som körde bilen och omhändertog honom för berusning.

Mannen, som är född 1980, misstänks nu för grovt rattfylleri samt grov olovlig körning.

Sverige

En man fick lättare skador och fördes till sjukhus efter en kraftig explosion vid en butik på Kvarntorget i centrala Uppsala. Bombskyddet har undersökt platsen.

Larmet kom vid klockan 23.30 på tisdagskvällen. Explosionen inträffade i anslutning till ett sophus. Byggnaden skadades liksom flera bilar som stod på parkeringen utanför. Området spärrades av och nationella bombskyddet kallades till platsen, men kunde lämna sedan det inte fanns ytterligare sprängladdningar på platsen.

Polisen har inga uppgifter om vad som exploderade. (TT)

Annons

En lastbil välte under natten inne på LKAB i Kiruna, uppger polisen.

Polis, räddningstjänst och ambulans kallades dit och lastbilschauffören plockades ut ur fordonet.

Han fördes med oklara skador till Kiruna sjukhus med ambulans.

Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka. (TT)

Världen

Den svenska dokumentärfilmaren och journalisten Folke Rydén prisades på galan New York Festival's International TV & Film Awards i Las Vegas under tisdagskvällen.

Dokumentärfilmaren kammade hem två guld. Det ena för dokumentären "Afrika med bruten nacke", och det andra för den politiska dokumentärfilmen "Från Clinton till Clinton". (TT)

Sex personer saknas efter ett jordskred i södra Japan där hus begravdes under rasmassorna.

– Tre hus har begravts i ett jordskred i ett bergigt område vid staden Nakatsu, säger en talesperson för den lokala polisen.

Olyckan inträffade tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid. En man och fem kvinnor saknas, enligt tv-bolaget NHK. Vad som orsakade jordskredet är oklart. (TT)

Annons

En militärdomstol i Egypten har dömt 36 människor till döden för inblandning i dödliga bombdåd mot kyrkor, uppger deras advokater.

En rad bombdåd mot koptiska kyrkor inträffade i städerna Kairo, Alexandria och Tanta mellan 2016 och 2017. Minst 80 människor dödades, och terrororganisationen IS tog efteråt på sig attentaten.

Enligt advokaterna ställdes 48 personer inför rätta vid militärdomstolen.

Omkring tio procent av de 96 miljoner invånarna i Egypten är kristna kopter. Minoritetsgruppen har upprepade gånger utsatts för IS-attacker. (TT)

Den europeiska flygkontrollmyndigheten Eurocontrol har gått ut med en varning till flygbolag om att vara försiktiga i östra Medelhavet.

Varningen gäller de närmaste 72 timmarna och handlar om möjliga flyganfall i Syrien.

Robotar kan komma att skjutas upp, vilket skulle kunna störa navigationsutrustning, skriver Eurocontrol på sin sajt. Myndigheten har inte uppgett varifrån uppgifterna kommer, men hänvisar till ett dokument från den europeiska flygsäkerhetsorganisationen EASA. Vad som står i det dokumentet är inte känt. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons