Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Brand i byggnad i Lidhult. Stort strömavbrott i Kronoberg.
Publicerad 1 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En mindre fristående byggnad söder om Lidhult ska ha blivit totalförstörd i en brand på natten till tisdagen.

Annons

Larmet om branden kom strax efter klockan 01. Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen där byggnaden som brann stod cirka tio meter från ett boningshus.

Räddningstjänsten ska ha fått kontroll på branden och jobbade med att begränsa så att den inte spred sig. Ingen person har förts till sjukhus, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Polis var inte på plats i inledningsskedet. Men en anmälan kommer att upprättas.

– Man misstänker att någon har hjälpt den att brinna. Så därför kommer man att åka dit och spärra av när det finns lediga resurser, säger Martin Larsson, jourförundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland, tidigt på tisdagsmorgonen.

Ett stort antal av Eons kunder i Kronoberg var drabbade av strömavbrott under natten. Tidigt på tisdagsmorgonen saknade drygt 200 hushåll fortfarande ström.

Kalmar län

En 19-årig man togs med för provtagning misstänkt för rattfylleri strax före klockan 04. Polis fattade misstanke sedan man sett mannen i en bil med tända lyktor i centrala Kalmar.

Ungefär samtidigt stoppade polis även en man i 20-årsåldern på E22 vid trafikplats Ljungbyholm. Han togs med för provtagning misstänkt för rattfylleri.

Sverige

Valborgsmässoeldarna blir ibland lite större än planerat. Räddningstjänsten har fått rycka ut på flera platser i landet.

Annons

– Vi har väl varit på ett par stycken i Uppland. I Tierp är det en brasa just nu som spårat i väg lite grann, säger Kersti Drysén, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, sent på valborgsmässoafton.

Branden i Tierp släcktes snabbt av räddningstjänsten.

I Sölvesborg spred sig en brasa rejält, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Det verkar ha brunnit kraftigt i terrängen och räddningstjänsten är kvar för efterkontroll, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisregion Syd.

Vid Bäckaskog slott i Kristianstad började det brinna i ett träd. Glöd hade flugit in i skogen från en eld.

– De sågade ner trädet och släckte elden med vattenkannor. Väldigt bra gjort, säger Magnus Ekstrand, styrkeledare på räddningstjänsten, till Kristianstadsbladet. (TT)

En ladugård i Varberg brann ned till grunden under kvällen, rapporterar flera medier. Som mest arbetade 25 brandmän med släckningsarbetet, skriver Göteborgs-Posten.

Larmet kom vid 21-tiden, och det fanns till en början risk för spridning. Inga människor befann sig i byggnaden.

– Omkring 30 ankor och några höns blev kvar, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till TT.

Ingen brottsmisstanke finns. Allt tyder på att branden startat efter ett blixtnedslag, enligt Löfstrand. (TT)

Annons

Världen

USA:s president Donald Trump skjuter upp beslutet om huruvida EU, Kanada och Mexiko får fortsatt undantag eller inte från tullar på stål och aluminium, till den 1 juni, meddelar Vita huset.

Beskedet om undantaget var planerat att komma i dag, den 1 maj.

USA införde den 25-procentiga ståltullen och en 10-procentig tull på aluminium i mars, men tillfälliga undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina. Undantagen skulle löpa ut på tisdagsmorgonen svensk tid, men i och med att beslutet skjutits upp så ligger undantagen kvar en månad till. (TT)

Den näst högsta polischefen i den våldsdrabbade staden Chilapa och en annan polis har kidnappats och mördats, meddelar Mexikos myndigheter.

Båda försvann i lördags när de var på väg till en juridiklektion i staden Chilpancingo i delstaten Guerrero. Kropparna hittades i en bil vid en busstation.

Morden inträffade mindre än en månad efter att Chilapas polischef mördats under en religiös festival. 2017 mördades över 25 000 människor i Mexiko. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons